Page arrow

Pablo Neruda ima knjigu 'za vajk'

Large nominirani naslovi

Foto: Manuel Angelini.

Ponedjeljak
29.11.2021.

U završnici 27. festivala Sa(n)jam knjige u Istri dodijeljene su nagrada za naj čitatelja te nagrada publike sajma Libar za vajk.

Nagrada publike Libar za vajk ovog je puta pripala memoarima Pabla Nerude Priznajem da sam živio (2021.) u nakladi Iris Illyrice. Knjiga je odabrana između trideset knjižnih naslova u konkurenciji, među kojima se bila našla i Jedna žena Annie Ernaux. Publika je dobitnika odabrala prema nominiranim naslovima stručnog ocjenjivačkog žirija knjižara u sastavu Dragan Dabić, Katarina Njavro i Vlatka Balinčić koji su selektirali najzanimljivije od književne produkcije 2020. i 2021. godine. 

O nagrađenoj knjizi izdavač poručuje: ''Nemoguće je ostati suzdržan čitajući emotivna sjećanja na život čileanskog pjesnika, buntovne studentske godine u Santiagu, političku karijeru, mučan boravak u Španjolskoj tijekom građanskog rata, smrt dragog prijatelja, izgnanstvo iz domovine – sve ga je to oblikovalo kao čovjeka, domoljuba i umjetnika. Kroz prizmu važnih događaja tog vremena izlaže i svoje viđenje umjetnosti i poezije, argumentirano brani svoje političke stavove i protestira protiv sukoba i ratova ozlojeđen pogibijom nevinih. Vjerno i slikovito prikazuje duh dvadesetog stoljeća i odgonetava kako su nastale mnoge njegove pjesme.''

Nagrađeni naslov ostat će pohranjen u knjižnici Osnovne škole dr. Mate Demarina u Medulinu u trezoru nagrade. Zbirku do sada čine knjige Miljenka Jergovića Sarajevo, plan grada, Olje Savičević Ivančević Pjevač u noći, Orhana Pamuka Čudno je u mojoj glaviJeše Denegrija Gorgona i Maše Kolanović Poštovani kukci i druge jezive priče.

Osim nagrade Libar za vajk, dodijeljena je i nagrada za naj čitateljicu ili čitatelja koja ime nosi po doktoru Ivi Borovečkom, poznatom pulskom liječniku, poliglotu i intelektualcu. Ove je godine naj čitateljem imenovan Josip Kovačić, apsolvent povijesti i hrvatskoga jezika i književnosti iz mjesta Otok, kraj Vinkovaca. 


Izvor: Sa(n)jam knjige u Istri

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu