Page arrow

Međunarodni uspjeh za slikovnicu 'Pronađeno blago'

Large novo
Petak
24.02.2023.

Dijelimo vijest o još jednom značajnom međunarodnom uspjehu za naše slikovnice. 

Nakon Agate Lučić i Ogledala bez mana, i druga hrvatska slikovnica je jučer službeno dobila priznanje među 100 izabranih naslova za nagradu "The BRAW Amazing Bookshelf" u okviru međunarodnog Sajma dječje knjige u Bologni.  

Radi se o slikovnici Pronađeno blago: Vulkan i Vinkovci koja je nastala u suradnji Ive Babić i Nikoline Starčević Vorgić i koja se našla na polici jedne od najprestižnijih nagrada u dječjem izdavaštvu. 

U Pronađenom blagu pratimo preobrazbu zabrinutog psa lutalice u Dječakovog psa Vulkana, a upoznajemo i kulturnu baštinu Vinkovaca. Osim što je zasigurno zanimljiva ljubiteljima životinja, ona može biti korisna i djeci i odraslima koji su već upoznali grad ili u njemu žive, kao i onima koji će, nakon čitanja, biti motivirani da ga posjete. Za bogate ilustracije zaslužna je akademska slikarica Nikoline Starčević Vorgić.

Dr.sc. Katarina Ivon, izvanredna profesorica, ističe kako se događa "vrijedna transformacija vinkovačkoga mršavog psa u veselog i snažnog Vulkana koji je pronašao toliko traženu toplinu doma, pritom pružajući djeci divan primjer da je ljubav vrjednija od svih (materijalnih) blaga koja se mogu pronaći ispod zemljine površine (idealan su primjer Vinkovci kao bogato arheološko nalazište). Slikovnica progovara i o povezanosti i posebnom odnosu djeteta i životinje, ujedno i nemjerljivoj sreći koju taj odnos producira. Slikovnica potiče empatiju i suosjećanje, prihvaćanje različitosti, ali i razvija tako potreban osjećaj odgovornosti."

Kako je naglasio stručni žiri nagrade, mnogi naslovi su ih zadivili, stoga su ponosni da mogu posvetiti posebnu izložbu odabranim slikovnicama i na taj način pridonijeti njihovoj vidljivosti na međunarodnoj pozornici.

Čestitamo!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu