Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Književnik i filmaš Neil Jordan u Zagrebu

Large untitled design   2021 12 17t140526.040

Fotografija autora: Pat Redmond.

Petak
17.12.2021.

Književnik i filmaš Neil Jordan, zaslužan za, primjerice, ekranizaciju knjige Razgovor s vampirom nedavno preminule Anne Rice, stiže u Zagreb (putem Zooma, doduše). U ponedjeljak, 20. prosinca u 19.30 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića uključit će se online i s Vlatkom Kolarević razgovarati o svom najnovijem romanu Utopljeni (Naklada Ljevak). 

Neil Jordan irski je umjetnik, poznat ponajprije kao filmski redatelj i scenarist. Neki od njegovih uradaka su Vučja družina (1984.), Mona Lisa (1986.), Plačljiva igra (1992.), koji mu je donio Oscara za najbolji scenarij, Intervju s vampirom (1994.) te Ondine (2009.), a poznat nam je i po nekim televizijskim uspjesima, primjerice seriji Obitelj Borgija (2011.-2013.).

Jordan je i vrsni prozaik koji je dosad ispisao osam knjiga. Njegova prva zbirka kratkih priča Noć u Tunisu osvojila je 1979. Guardianovu nagradu za najbolju prozu, a među njegovim kasnijim romanima još su i The Past, Sunrise with Sea Monster, Shade i Mistaken, odreda popraćeni pohvalama kritike.

Roman Utopljeni uspjela je slitina različitih filmskih i književnih žanrova, tendencija i odlika te, kako poručuje izdavač, spaja noir, psihološki triler, horor, filmove detekcije, filmove proganjanja i misterij gubitka kontrole. U romanu se radi o engleskom privatnom istražitelju Jonathanu koji u gradu u kojem započinju socijalni nemiri, prosvjedi i val nasilja istražuje slučaj davno nestale djevojke i, proganjan bračnom i životnom krizom, polako se počinje gubiti u kolopletu kaosa, anarhije, onirizma i manirizma.

Razgovor možete pratiti preko YouTube kanala Naklade Ljevak, a ako se odlučite poći u knjižnicu, napominjemo da se trebate najaviti i da je za ulazak potrebna COVID potvrda ili neko drugo odgovarajuće uvjerenje. 


Izvor: Naklada Ljevak

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu