Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Književna plejlista #2

Large abe b ryokan 7uk dpd0fzy unsplash

Foto: Abe B. Ryokan, 'Unsplash'

Petak
25.11.2022.

Dobar dan svim knjigoljupcima, čitate Booksin književni radio!

Kao što smo najavili u našoj premijernoj emisiji, svako toliko puštat ćemo pjesme inspirirane knjigama, književnim retcima, njihovim naslovima, likovima ili atmosferom. 

Za vas smo pripremili plejlistu koju smo s posebnom pozornošću slagali, a petak nam se učinio prigodan upravo za jedan dobar miks, i to staroga i novoga, poznatoga i manje poznatoga, s daškom folka i alternative. Ubacili smo i mrvicu metala da razbije ovu dosadnu zagrebačku maglu. 

Steely Dan, Home at Last (1977.)

Poznat kao najdraži bend komičara Johna Mulaneyja još od studentskih dana, za stvaranje ove pjesme američki rock duo inspirirao se Homerovom Odisejom. Nalazi se na albumu Aja i tumači kao metafora za Waltera Veckera i Donalda Fagena koji čeznu za svojim njujorškim domom, baš kao što Odisej ne može dočekati povratak u svoju domovinu. 

Suzanne Vega, Calypso (1978.)

Evo nam još jedne priče iz Odiseje, ali s izmaknutom perspektivom, baš kako volimo. Suzanne Vega pjeva o Kalipso, Odisejevoj ljubavnici koja ga drži na svom otoku sedam godina i nudi mu besmrtnost, ali on uporno hoće Penelopi. Iz pjesme saznajemo kako se Kalipso osjećala u noći prije nego što je Odisej otišao, odnosno, kako se ona pomirila s tom odlukom i to mu dopustila. 

Franz Ferdinand, Love and Destroy (2003.)

Nije samo Mick Jagger bio ponukan Bulgakovom da napiše Sympathy For The Devil. I dečki iz Franz Ferdinanda, ali i brojni drugi, inspirirali su se Majstorom i Margaritom, jednim od najboljih romana 20. stoljeća, a možemo polemizirati - možda i uopće.

I'm so free as I'm naked
Shining silver under the moon
It's dark beneath the Muscovites' sky
I'm gonna rip, rip, I'll never sleep

Zvuči vam poznato?

Ice Nine Kills, The Nature of the Beast (2015.)

Zavrtjet ćemo i malo žešćeg zvuka. Poruka Orwellove Životinjske farme ne prestaje biti relevantna u današnjoj političkoj klimi, kao i prije nekoliko godina kada je pjesma nastala, sjetimo li se kaosa oko kampanje biznismena i televizijskog voditelja koji je postao američki predsjednik. Volimo vidjeti složnu zajednicu okupljenu u YouTube komentarima, tako da, osim neprestanog hvaljenja knjige, mnogima se sviđa i ovaj spot, tako da bacite oko!

The Dandy Warhols, Catcher in the Rye (2016.)

Naše neumorno preslušavanje hrpe dobrih stvari dovelo nas je i do još jednog američkog benda, The Dandy Warhols. Salingerova Holdena Caulfielda, jednog od najpoznatijih tinejdžera na svijetu, u ovom spotu portretirao je Duke Nicholson, slijedi funfact - unuk Jacka Nicholsona

Hvala na slušanju, čitajte nas i dalje na portalu i što reći nego - uživajte u vikendu i stay tuned!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu