Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Književna plejlista #1

Large eric nopanen 8e0ehpux3mo unsplash

Foto: Eric Nopanen, 'Unsplash'

Srijeda
09.11.2022.

Dobar dan svim knjigoljupcima, čitate Booksin književni radio!

Vjerujemo da će u ovoj našoj mini glazbeno-književnoj poslastici mnogi naći nešto za sebe. Zavrtjet ćemo dobre stare hitove za one istančanog glazbenog i književnog ukusa, a nadamo se da će mnogi otkriti i koji dobar klasik koji će ga motivirati na iščitavanje svih tih knjiga, kako bi pomno promotrio te ponekad neraskidive i misteriozne poveznice između glazbe i književnosti. 

Svako toliko puštat ćemo pjesme inspirirane knjigama, književnim retcima, njihovim naslovima, likovima ili atmosferom. Tu će se naći više ili manje poznate stvari, na prvu očite ili možda skrivene poput easter eggova u spotovima Taylor Swift. Zanimat će nas i tko je od glazbenika koristio dadaističku tehniku izvlačenja papirića iz šešira i tako pisao pjesme, a tko je društvenu angažiranost iz stihova preselio u tonove, kao i brojne druge nijanse koje se isprepliću u toj igri različitih jezika i načina komunikacije.

Današnju plejlistu složili smo od različitih klasika rokenrola koji su koristili knjige kao svoj predložak pa bacimo uho!

Jefferson Airplane, White Rabbit (1967.)

Čudesna, ali pomalo jeziva atmosfera, nadrealistički scenariji i osebujna stvorenja u Alisi u zemlji čudesa Lewisa Carrolla ponukali su stvaranje ovog hita šezdesetih. Jedva smo se izvukli iz upadanja u zečju rupu, naišli smo na još nekoliko kul pjesama koje su inspirirane Alisom, a njima definitivno treba posvetiti posebnu plejlistu.

Led Zeppelin, Ramble On (1969.)

Još jedna pjesma zadržat će nas u šezdesetima. Iza kožnih hlača i fab kovrčave kose, u Robertu Plantu krije se pravi književni geek. Posebno voli Tolkiena, a u ovoj pjesmi se izravno referira na Mordor i Golluma u Gospodaru prstenova.

Kate Bush, Wuthering Heights (1978.)

Kako se Running Up That Hill neprestano vrti zahvaljujući seriji Stranger Things, skrenut ćemo pozornost i na još jedan genijalan hit Kate Bush. S možda najviše književnih referenci je upravo ova pjesma, koja se oslanja na gotički roman Orkanski visovi Emily Brontë iz 1847. godine. Prvi komentar ispod videa najbolje opisuje ovu stvar: "Samo bi Kate Bush mogla napraviti pjesmu o djevojci koja se vraća iz groba kako bi ukrala dušu svog bivšeg ljubavnika, a da to zvuči kao najslađa stvar ikad." Dodajmo zanimljivu činjenicu: Kate i Emily obje su lavice i rođene 30. srpnja.

U2, Shadows And Tall Trees (1980.)

Bono i ekipa ugledali su se na poznati roman Williama Goldinga Gospodar muha. Naslov pjesme posuđen je direktno iz sedmog poglavlja knjige. Radi se o jednom od prvih manje poznatih hitova grupe koji je uključen u njihov debitanski album Boy.

Radiohead, Banana Co. (1995.)

Priča ide ovako: nakon što je pročitao Sto godina samoće, Tom York je napisao Banana Co. U romanu postoji korumpirana kompanija koja eksploatira svoje radnike u Južnoj Americi i potom prodaje voće diljem svijeta, što je ideja na koju se veže i pjesma, a o njezinom značenju i daljnjim poveznicama fanovi i dalje raspravljaju.

Hvala što ste bili s nama u ovom premijernom izdanju, čitajte nas i dalje na portalu i što reći nego - uživajte u danu i stay tuned!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu