Page arrow

Knjige u Istri sanjamo po drugi put ove godine

Large plakat 27. sa n jam knjige u istri   oleg %c5%a0uran

Vizual: Oleg Šuran.

Četvrtak
21.10.2021.

Drugi put u ovoj godini smiješi nam se Sa(n)jam knjige u Istri. Od 19. do 28. studenog 2021. festival će se održati u tvorničkoj hali bivše Arena trikotaže u Puli.

Više od pedeset stranih i domaćih autorica i autora gostovat će na sajmu, a na gotovo četrdeset programa, književnih promocija, izložbi i okruglih stolova raspravljat će tematski fokus ovog 27. izdanja – Ljubav.

Inozemne autorice predvodi ukrajinska književnica Sofija Andruhovič koja će predstaviti roman Amadoca priču o povijesti Ukrajine između ljubavi, pamćenja i zaborava, gdje se osobne, mozaične pripovijesti isprepliću s velikim povijesnim događajima. Slovenska spisateljica Gabriela Babnik, dobitnica Nagrade EU-a za književnost 2013. godine dolazi s romanom Intimno o romantičnim, vrlo direktnim i erotskim odnosima. S obje autorice publika će se moći družiti u programu Slavenski đardin i u suradnji s Forumom slavenskih kultura.

U Pulu stiže još jedna dobitnica Nagrade Europske unije za književnost, austrijska književnica Laura Freudenthaler, koja će na Sajmu predstaviti dvije knjige: Kraljica šuti i Priča o duhovima – inovativan prikaz klasične teme ljubavnog trokuta. Iz Francuske stiže Zanzim, koji je uz Huberta autor zapaženog stripa Muška koža, odabranog, također, na zadanu temu. Strip tematizira ulogu roda, ali i seksualnosti i ćudoređa u društvenoj zajednici.

Predstavljena će biti i knjiga Pola veka XX veka u izdanju Biblioteke XX vek. O pola stoljeća ove najvažnije biblioteke u regiji govorit će njezin urednik i osnivač, Ivan Čolović, urednica knjige Dubravka Stojanović te Sinan Gudžević. Iz regije stiže i glumac Sergej Trifunović sa svojim putopisnim prvijencem Stovarište u izdanju Geopoetike, crnogorski književnik Andrej Nikolaidis predstavit će svoj novi naslov Hronika propasti, dok će dobitnik Frica i Kočićevog pera, Darko Cvijetić sa svojim posljednjim djelom Noćna straža biti novo lice Pule.

Među domaćim autorima ističe se premijera knjige O životu radnice krajem dvadesetog stoljeća pisca i dramaturga Gorana Ferčeca, koji samo zbog pulskog Sajma čini iznimku javnih nastupa, a zbog podudarnosti teme radništva i mjesta održavanja Sajma, promocija je podnaslovljena kao Ljubav – radnicama Trikotaže. Novi roman Renata Baretića Zadnja ruka također će biti predstavljen, kao i knjiga eseja Kartografija ljubavi Helene Sablić-Tomić te Mediteran u književnosti Inoslava Beškera.

Službeno će biti predstavljen i roman Rujanska kupačica Mirjane Dugandžije, a u Puli će nastupiti još i Damir Karakaš, Ivica Ivanišević, Jurica Pavičić, Đorđe Matić, Marija Andrijašević, Gordana Benić i Andriana Škunca. Nakon dugo godina na Sajmu će gostovati Pričigin, a temi u prilog bit će to Pričigin o ljubavi uz Borisa Dežulovića, Emira Imamovića Pirkea, Ivicu Ivaniševića i Petra Filipića.

Program Ljubljana bere ove godine ugošćuje Toneta Stojka, velikog slovenskog majstora fotografije i urednika kultne Mladine. I dok su njegove fotografije Hitchocka i Johna Lennona obišle svijet više puta, Tone Stojko je oduvijek bio i ostao prvenstveno kroničar demonstracija, što će i pokazati u Puli monografijom i izložbom Naša jeza je brezmejna. Demonstracije 1968 - 2020. (Naš bijes nema granica. Demonstracije 1968 – 2020.). U Pulu dolazi i slovenski teoretičar Mladen Dolar, jedan od osnivača Ljubljanske lakanske škole, sudjelovat će i slovenski pjesnik, dramatičar i prevoditelj, Boris A. Novak te Goran Vojnović.    

Sajam će se osvrnuti i na dvije velike godišnjice: Dvjesto godina Dostojevskog, gdje je polazište rasprave istoimeni zbornik uz panelistice: Jadranku Đokić, Ivanu Peruško i Jasminu Vojvodić, bit će to još jedna rasprava o ljubavi, kako i naslov panela sugerira Amort ili razorna ljubav. Četrdeseta godišnjica smrti Miroslava Krleže na Sajmu će se znakovito obilježiti s dobitnicima Nagrade Fric Juricom Pavičićem, Markom Gregurom i Darkom Cvijetićem. Hommage velikom pjesniku Josipu Ostiju upriličit će se razgovorom o njegovoj knjizi ljubavi Pred zrcalom. Ostiju s ljubavlju, kao i okrugli stol na temu Ljubav, odmah, sada bit će vrhunci rasprave o središnjoj temi Sajma. 

Tradicionalni program Istra ispod kore ove godine bit će u prvom planu s promocijom knjige Arabeska, a Sajam je posvećen njezinom autoru, nedavno preminulom pjesniku Dragi Orliću. Osim knjige, na Sajmu će premijerno biti dostupni glazbeni albumi: Vamos a bailar e ballo della prostata

Sajamski program ovoga puta bit će nadopunjen 14. Festivalom dječje knjige Monte Librić, koji se iz epidemiološke predostrožnosti izmješta iz svog tradicionalnog proljetnog termina i programski realizira u hibridnoj formi, uglavnom online. S druge strane, uživo, osim u sajamskim prostorima, Monte Librić će otvoriti prvu dječju knjižaru u Istri u Klubu-knjižari Giardini 2. Dječja knjižara među krošnjama bit će otvorena 5. studenog i živjet će za djecu Pule do kraja mjeseca. 

Dva pulska sajma u godinu dana - podržavamo i veselimo se!


Izvor: Sa(n)jam knjige u Istri

 

Možda će vas zanimati
Kritike
Homepage photo 1538766017398 415434a31a5b 28.12.2021.

Sačuvati prošlost od zaborava

U odsustvu konkretnijih identitetskih narativa, ono što romanu 'Ja sam' Damira Uzunovića daje jedinstvo jest samo pripovjedanje.

Piše: Dunja Ilić

Kritike
Homepage photo 1532550256335 c281a64ac9f6 06.09.2021.

Potraga za izgubljenim smislom, od suneta do tabuta

Tekst Hane Vranac - kritika romana 'Ja sam' Damira Uzunovića - nastao na Bookstanovoj radionici.

U fokusu
Homepage dizajn bez naslova  15 08.03.2021.

Praktični osmomartovski vodič za i kroz književne nagrade

Koji su sve mogući razlozi koji dovedu do tako očigledne posljedice da književnost žena nije podjednako nagrađivana i vrednovana kao muško stvaralaštvo? Još uvijek aktualan tekst Nađe Bobičić.

Piše: Nađa Bobičić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu