Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Klasici na malim i velikim ekranima u 2022.

Large fotka novo

Fotografije naslovnica.

Petak
21.01.2022.

Potaknuti odličnom viješću o tome kako Guillermo del Torro režira Pinokija, svoj prvi animirani film, odlučili smo provjeriti koje adaptacije knjiga za male i velike ekrane stižu do kraja 2022. godine. Izdvojili smo one koje nestrpljivo iščekujemo!

Agatha Christie, Smrt na Nilu 

Agatha Christie, često zvana i 'kraljicom krimića', iza sebe je ostavila 82 kriminalistička romana, šest ljubavnih romana i devetnaest drama s kojima se danas ubraja u sam vrh svjetske književnosti. Prema Guinessovoj knjizi rekorda, Agatha Christie je najprodavanija autorica na svijetu s dvije milijarde prodanih knjiga. Također, jedina je žena čije su tri drame istovremeno izvođene na West Endu! Kreirala je i jednog od najpoznatijih fiktivnih likova svih vremena, detektiva Herculea Poirota, za kojeg nema odmora i pred kojim je još jedan težak slučaj ubojstva... U redateljsku stolicu smjestio se Kenneth Branagh, a naći će se i ispred kamere, odnosno reprizirat će ulogu slavnog detektiva kojeg je već utjelovio u filmu Ubojstvo u Orient Expressu. U glumačkoj postavi pridružuju mu se Gal Gadot, Tom Bateman, Rose Leslie, Letitia Wright i drugi.

Jane Austen, Uvjeravanje

Britansku spisateljicu Jane Austen, uostalom, kao ni Agathu Christie, ne treba posebno predstavljati. Književno naslijeđe ove sjajne i revolucionarne spisateljice nadahnulo je brojne filmske i kazališne adaptacije, a u ovom slučaju, Dakota Johnson bit će Anne Elliot, protagonistkinja Austenina šestog i posljednjeg dovršenog romana pod istim imenom. S posebnom znatiželjom čekamo ovaj film jer još uvijek nismo zaboravili fenomenalnu Emmu Thompson u Razumu i osjećajima (dobila je i Oscara za scenarij!) i pitamo se, hoćemo li ikada dočekati bolju adaptaciju?

Sally Rooney, Razgovori s prijateljima 

Seriju Normalni ljudi, nastalu prema romanu irske spisateljice Sally Rooney trenutno možemo pratiti na HULU-u, a uskoro stiže i mini serija snimljena prema njezinom jednako uspješnom romanu Razgovori s prijateljima. U posljednjih nekoliko godina Rooney plijeni pozornost, kako stručne, tako i šire javnosti, u Booksi smo pohvalili njezin roman, stoga će biti vrlo zanimljivo vidjeti kako će ova serija rezonirati s publikom. 

Joyce Carol Oates, Plavuša

Život Marilyn Monroe nepresušna je tema rasprave, ujedno i fascinacije i osude. Film se najavljuje kao istraživanje unutrašnjeg života Norme Jeane. Budući da je Oates inače prepoznatljiva po prikazu mračne i nasilne strane američkog društva u svojim djelima, stil joj je često i naturalistički, uz primjese neogotičkih elemenata, stoga nas zanima kako će Andrew Dominik interpretirati takav materijal. Podsjetimo, njegova adaptacija Ubojstvo Jessea Jamesa od kukavice Roberta Forda iz 2007. godine prema romanu Rona Hansena nije uopće bila loša. Za ovu adaptaciju zadužen je Netflix, u Marilyne cipele uskočila je Anna de Armas, a radujemo se vidjeti i Adriena Brodyja!

Emma Donoghue, Čudo

Emma Donoghue višestruko je nagrađivana irsko-kanadska dramaturginja, spisateljica i scenaristica. Njezin roman Soba iz 2010. godine bio je finalist nagrade Booker, ujedno i međunarodni bestseler, a prema njemu je snimljen istoimeni film s Brie Larson i Jacobom Tremblayem u ulogama majke i sina koji su izolirani od vanjskog svijeta. Film je zaslužio nominaciju za Oscara za najbolji adaptirani scenarij. Još jedna neobična priča Čudo, smještena u 1862. godinu negdje u ruralnoj Irskoj, predstavlja djevojku koja prestaje jesti, ali ostaje zdravom, pri čemu postaje izvor priča o magiji, vradžbinama, ali i turistička atrakcija... Uzmemo li u obzir da glavnu ulogu tumači odlična Florence Pugh, zasad nam se čini da ovaj film vrijedi čekati. 

Sudeći prema navedenom, 2022. godina mogla bi biti odlična godina za adaptacije književnih djela!

Možda će vas zanimati
Preporuke
Homepage nauchi da chitash  godina bisera  fejs 15.04.2024.

Opasnost nekritičkog pristupa romanu 'Godina bisera'

Na drugoj radionici u sklopu projekta „Njena priča je i tvoja priča" tema je bila roman "Godina bisera", prerano preminule češke autorice Zuzane Brabcová. Donosimo kritiku Stanislave Paunović.

Preporuke
Homepage gorko gorko joanna bator 1 10.04.2024.

'Gorko, gorko': Noževima u patrijarhat

Joanna Bator ovu priču pripovijeda britkim jezikom i prepliće je humorom, nježnošću, pomalo iznenađujućim, a ponekad i  teškim životnim događanjima. 

Piše: Ana Marić

Preporuke
Homepage louis smith jl2lgyydcno unsplash 21.02.2024.

'Unuka': Priča koja traje iz generacije u generaciju

Kroz odnos Kaspara i Sigrun, Schlink ne nudi samo današnju sliku Njemačke i nepomirljivo podijeljenog njemačkog društva – to je priča koja traje iz generacije u generaciju i daleko nadilazi granice jedne države.

Piše: F. B.

Preporuke
Homepage untitled design   2024 01 24t110954.712 27.01.2024.

'Čovjek koji je sve vidio': Reflektirajući mozaici traume

Deborah Levy u ovom romanu u jednu veliku povijesnu priču smješta priču jednog malog čovjeka koji se bori s pronalaskom vlastitog mjesta unutar svijeta,

Piše: Ana Marić

Preporuke
Homepage untitled design   2024 01 10t124544.551 10.01.2024.

'Posljednji san': Almodóvarovski Almodóvar

"Posljednji san" zbirka je pripovijesti, eseja, sjećanja, zabilježaka koje su nastajale kroz desetljeća filmskog stvaralaštva jednog od najznačajnijih europskih filmaša našeg vremena.

Piše: F. B.

U fokusu
Homepage petar andonovsk2i 31.12.2023.

'Povijest se stalno ponavlja, a mi ništa ne učimo.'

S makedonskim autorom Petrom Andonovskim razgovarali smo o njegovu romanu "Strah od barbara".

Piše: Petra Miočić Mandić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu