Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Karakašu ugledna talijanska nagrada

Large 78627076 1469175436592019 2138395239503626240 n

Foto: Facebook

Utorak
11.05.2021.

Uvijek nas neizmjerno razveseli kad neko nama poznato i drago ime osvane kao finalist ili dobitnik neke ugledne strane nagrade. Ovih dana to je slučaj s Damirom Karakašem koji je proglašen jednim od dobitnika talijanske književne nagrade Premio ITAS del Libro di montagna.

Karakaš je nagrađen za roman Sjećanje šume, i to u kategoriji književnosti za mladež. Roman je u Italiji, u prijevodu Elise Copetti tiskala izdavačka kuća Bottega Erante iz Udina pod naslovom Memorie della foresta, a u konkurenciji su bile knjige pedesetak talijanskih izdavača.

Ova književna nagrada dodijeljuje se godišnje od 1971. godine talijanskim i međunarodnim izdanjima u kojima se tematizira svijet prirode i planina. Sjećanje šume je, osim na talijanski, do sada prevedeno na njemački, slovenski i makedonski, te je svojedobno i u Hrvatskoj odnijelo brojne nagrade.

O romanu, kod nas izdanom 2016. godine, na Booksi je pohvalno pisao kritičar Ivan Tomašić, zaključivši da je Sjećanje šume "rijetko skladna, tečna i lijepa knjiga. O teškoj je temi Karakaš pripovijedao nježno i lako, tako da ovaj roman svojom formom i stilom zaslužuje da ga se čita kao vrhunsku književnost, a ne 'samo' kao roman o odrastanju u Lici."


Izvor: Tportal

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu