Page arrow
Web banner 3Banner mobile 3

Kako izgledaju PhD café susreti?

Large thumbnail img 20220615 173810
Četvrtak
30.06.2022.

U srijedu 15. lipnja u Booksi se održao 16. po redu PhD café koji daje mogućnost mladim znanstvenicima predstavljanje svojih istraživanja koja su financirana iz sredstava Hrvatske zaklade za znanost u okviru HRZZ-ova programa Projekt razvoja karijera mladih istraživača – izobrazba novih doktora znanosti.

Na zadnjem PhD caféu prije ljetne stanke svoja je istraživanja predstavilo 5 budućih doktorica znanosti. Nakon uvodne riječi o programu Dario Lečić iz Hrvatske zaklade za znanost predstavio je svaku od predavačica te nakon pojedinog predavanja otvorio raspravu.

Klara Filek s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održala je zanimljivo predavanje o istraživanju populacije glavatih želvi u Jadranu te mikroorganizama koji naseljavaju kornjače važnih za njihov razvoj koji su malo istraženi kod morskih organizama. Doktorski rad uključuje izolaciju dijatomeja s kornjača te analizu bioraznolikosti bakterijskih zajednica i dijatomeja.

Ines Haberle s Instituta Ruđer Bošković pričala je o primjeni matematičkog modeliranja, tj. predikcija biološkog sustava u održivom razvoju morskog okoliša što uključuje očuvanje vrsta (održavanje bioraznolikosti), marikulturu (optimalni prirast sa što manjim ulaganjima) i ribarstvo (veći ulov uz što manje oštećivanje populacije). Kao modelne organizme u svom istraživanju koristi periske, orade i sardine.

Anita Stojanović Marković s Instituta za antropologiju održala je predavanje o istraživanju funkcije gena CYP2D6 u metabolizmu izlučivanja lijekova u populaciji Roma.

Ana Terlević s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu predstavila je svoj rad na temu identifikacije i geografske raspodjele genetskih linija šumskog klinčića na području Republike Hrvatske.

Na kraju je Monika Trupinić s Instituta Ruđer Bošković održala predavanje o istraživanjima diobenog vretena provedenim na superrezolucijskom mikroskopu koje se formira kod mitoze stanice, te ulozi motornih proteina i vanjskih sila u njegovom formiranju.

PhD café odličan je program predstavljanja temeljnih znanstvenih projekata široj zajednici i svoj nastavak imat će na jesen.

Lidija Brkljačić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu