Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

'Ja sam' dobio Nagradu Fric

Large hnk fotka

Foto: Marija Roca.

Ponedjeljak
24.01.2022.

Damir Uzunović peti je dobitnik književne nagrade Fric 2020./21. koju je zaslužio romanom Ja sam (Buybook).

Ljubitelji književnosti okupili su se sinoć na svečanoj ceremoniji dodjele koja je održana u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Žiri u sastavu Jagna Pogačnik (predsjednica), Tomislav BrlekDubravka Vrgoč, Igor VikićHrvoje KlasićDragomira Majhen i Čedo Prodanović odlučio je kako je Uzunovićev roman najbolja ovogodišnja knjiga fikcijske proze. Podsjetimo, za nagradu su konkurirali Magdalena Blažević s debitantskom zbirkom priča Svetkovina (Fraktura), Ivana Bodrožić s romanom Sinovi, kćeri (Corto Literary), Zoran Ferić s romanom Putujuće kazalište (V.B.Z.), Korana Serdarević sa zbirkom priča Gušterov rep (Fraktura) i Ivan Vidak s romanom Radio Siga (Sandorf). 

Budući da je nagrada utemeljena u čast Miroslavu Krleži i nazvana prema njegovu nadimku, u uvodnom predstavljanju autori/ce su odgovorili na pitanje što je za njih Fric. Svi su se složili u jednom: Krleža je ostavio značajan, možda i nemjerljiv, trag u njihovoj čitateljskoj, potom i spisateljskoj praksi. No nas se posebno dojmio odgovor Ivane Bodrožić koja je istaknula odrastanje i obrazovanje u sustavu koji nas je vrlo često uvjeravao da najbolje ženske karaktere pišu muški autori, dodavši kako je Krleža često lutao između likova barunice i časne sestre. Iako je Krleža kreirao sjajne ženske likove, nije bilo puno onih s kojima se ona kao čitateljica mogla identificirati, stoga je pozvala na kritičko čitanje Krleže, ali i općenito autoriteta u književnosti. Uz to, glumci su na pozornici prigodno izveli dijelove iz najpoznatijih Krležinih djela. 

Svi su se složili u jednom: Krleža je ostavio značajan, možda i nemjerljiv, trag u njihovoj čitateljskoj, potom i spisateljskoj praksi.

Predsjednica žirija Jagna Pogačnik potom je, prilikom proglašenja dobitnika, istaknula kako su, nakon nekoliko mjeseci rada po etapama koje su uključile 14 polufinalista i 6 finalista, donijeli odluku koja nikada, a posebno ove godine, nije bila laka ni jednostavna. U osobno ime i u ime žirija, s velikom sigurnošću je konstatirala kako je, u smislu kvalitete i raznolikosti poetičkih modela na natječaj prispjelih romana i kratkih priča, ovo bila jedna od jačih godina. Dodala je kako izbor ovogodišnjih finalista odlično pokriva, ne samo najbolje prema ukusu sedmero čitatelja, nego i vrlo transparentno reprezentira glavne tendencije prošlogodišnje prozne produkcije. Romanu Ja sam žiri je odlučio dati malu prednost i dodijeliti mu nagradu Fric jer uvelike obogaćuje žanr autofikcije koja se posljednjih godina pozicionirala kao jedan od propulzivnijih žanrova i u nas i u širem svjetskom kontekstu.

Izbor ovogodišnjih finalista odlično pokriva, ne samo najbolje prema ukusu sedmero čitatelja, nego i vrlo transparentno reprezentira glavne tendencije prošlogodišnje prozne produkcije. 

Nagradu je u ime autora, koji zbog korone nije bio prisutan na dodjeli, primila Lada Jurković iz izdavačke kuće Buybook. 

Da podsjetimo, dosadašnji dobitnici Frica bili su autori, redom: Damir KarakašSjećanje šume, Jurica Pavičić, Crvena voda, Darko Cvijetić, Schindlerov lift i Marko Gregur, Vošicki.

Za kraj, u kritici romana Ja sam Dunja Ilić zaključuje: "Ja sam Damira Uzunovića roman je koji se uglavnom čita polako, ali uvek s uživanjem, nekad po jedno-dva, u nekim slučajevima možda i po desetak poglavlja u dahu (...) A s obzirom na to da ima preko četristo stranica sitnim fontom štampanog teksta, na kraju nas hvata neka tuga što njegov svet i njegove junake moramo da napustimo."

Možda će vas zanimati
Kritike
Homepage photo 1538766017398 415434a31a5b 28.12.2021.

Sačuvati prošlost od zaborava

U odsustvu konkretnijih identitetskih narativa, ono što romanu 'Ja sam' Damira Uzunovića daje jedinstvo jest samo pripovjedanje.

Piše: Dunja Ilić

Kritike
Homepage photo 1532550256335 c281a64ac9f6 06.09.2021.

Potraga za izgubljenim smislom, od suneta do tabuta

Tekst Hane Vranac - kritika romana 'Ja sam' Damira Uzunovića - nastao na Bookstanovoj radionici.

U fokusu
Homepage dizajn bez naslova  15 08.03.2021.

Praktični osmomartovski vodič za i kroz književne nagrade

Koji su sve mogući razlozi koji dovedu do tako očigledne posljedice da književnost žena nije podjednako nagrađivana i vrednovana kao muško stvaralaštvo? Još uvijek aktualan tekst Nađe Bobičić.

Piše: Nađa Bobičić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu