Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Evelini Rudan nagrada Ivan Goran Kovačić

Large untitled design  52
Ponedjeljak
15.03.2021.

Nagradu Ivan Goran Kovačić za najbolju pjesničku knjigu dobila je Evelina Rudan za zbirku Smiljko i ja si mahnemo (balada na mahove) (Fraktura, Zagreb, 2020.).

Žiri u sastavu Dorta Jagić, Miroslav Mićanović i Branislav Oblučar jednoglasno je donio odluku, a u finalu su konkurirale i knjige Sang Alena Brleka, Zablaće Stipe Grgasa, Putovanje oko tijela Marijane Radmilović i Stope u snijegu Nade Topić.

U obrazloženju žiri, između ostalog, navodi: ''Peta samostalna zbirka pjesama Eveline Rudan iznimno je postignuće u opusu ove pjesnikinje i važan datum suvremene hrvatske poezije. Riječ je o knjizi u kojoj se isprepliću jezična istančanost i zaigranost imaginacije, zavodljiva naracija i lirska neposrednost. Prepoznatljiva obilježja pjesnikinjinog stila ovdje su izdignuta na novu razinu; njezin govor dobio je na zamahu i lakoći – što zbog specifične kompozicije rukopisa, što zbog njegove provodne teme. Šarmu knjige zasigurno pridonosi i jezični medij – istarska čakavica; standard i dijalekt dva su paralelna i ravnopravna toka kojima jednako uvjerljivo teče autoričin pjesnički govor. Upotreba čakavice za ovu pjesnikinju nije tek pitanje očuvanja jezične i kulturne baštine; Rudan u poeziji pokazuje svijest o prethodnicima i suvremenicima koji su modernizirali mogućnosti poetskog izričaja na ovome dijalektu i obogatili ga, a ona svojim knjigama čini isto.''

U svojoj kritici Tomislav Augustinčić izdvaja: ''Pitanje stvarnosti i vjerodostojnosti (radi li neki Smiljko na Fakultetu strojarstva i brodogradnje kao što autorica radi na Filozofskom fakultetu i mašu li si oni tako) irelevantno je; Smiljko i pripovjedačica poput Petrice Kerempuha, ovom očaravajućom knjigom ulaze u kolektivni imaginarij, daleko upečatljivije negoli sve plejade povijesnih ličnosti – književnika, narodnih heroja, likova iz stripova, hollywoodskih glumaca – koji se pojavljuju u tekstovima (...).''

Nagrada će dobitnici biti uručena 21. ožujka 2021. u Lukovdolu, čime će se obilježiti početak 58. Goranovog proljeća.

Nagrada Ivan Goran Kovačić dodjeljuje se za najbolju izvornu pjesničku zbirku tiskanu u dvogodišnjem razdoblju čije su prvo izdanje objavili nakladnici registrirani u Republici Hrvatskoj i koja nije posredovana prijevodom. Centralna je i najznačajnija pjesnička manifestacija u Hrvatskoj već dugi niz desetljeća, a na mapi je europskih i svjetskih pjesničkih festivala kao jedan od najstarijih, koji se bez prekida odvija od utemeljenja 1964. godine.


Izvor: Goranovo proljeće

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu