Page arrow

Dodijeljen je međunarodni Booker

Large 3

The Booker Prizes, 'Facebook'

Ponedjeljak
30.05.2022.

Strpljivo smo čekali vijesti o ovoj velikoj nagradi i napokon saznajemo da ju je ove godine po prvi put osvojio roman na hindu jeziku!

Međunarodnu nagradu Booker u 2022. godini stručni žiri dodijelio je indijskoj autorici Geetanjali Shree za roman Tomb of Sand, u prijevodu Daisy Rockwell na engleski jezik. Radi se o prvoj knjizi koja je u originalu napisana na hindu jeziku koja je dobila ovu nagradu. 

Smješten u sjevernu Indiju, roman prati pustolovine 80-ogodišnje žene koja neočekivano upliva u novi, potpuno nekonvencionalan način života. Rezultat je knjiga koja je zanimljiva, duhovita i originalna, ujedno i hitan i pravovremeni prosvjed protiv destruktivnog utjecaja granica, bilo među religijama, državama ili spolovima.

Što o knjizi kažu drugi pisci i prevoditelji, provjerite ovdje.

U užem krugu za nagradu bili su Mieko Kawakami (Heaven), Claudia Piñeiro (Elena Knows), Jon Fosse (A New Name: Septology VI-VII), Olga Tokarczuk (The Books of Jacob) i Bora Chung (Cursed Bunny). 

Podsjetimo, prošle godine nagradu je dobio David Diop za roman At Night All Blood Is Black

Izvor: The Booker Prizes

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu