Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Anne Rice (1941 - 2021)

Large 15327456 10154828726370452 8476932707745896070 n

Foto: Facebook

Ponedjeljak
13.12.2021.

Ako ste u nekim svojim mlađim (ili starijim) danima prolazili kroz vampirsku fazu, zasigurno vas je zatekla tužna vijest da je preminula Anne Rice, jedna od najčitanijih autorica današnjice, čija su najveća literarna opsesija bili upravo vampiri. 

Rice je rođena 1941. godine u New Orleansu, koji joj je kasnije poslužio kao kulisa za brojne romane, a studirala je književnost i kreativno pisanje. Prvi roman, ujedno i djelo koje joj je donijelo slavu, bio je Razgovor s vampirom koji je objavila 1977. godine. Za ljubitelje besmrtnika koji sišu krv Riceina vizija postala je dio kanona - gotički horor roman koji je vampire prikazao kao osjećajna, elegantna i tragična stvorenja odmah je pridobio brojne obožavatelje. 

Uslijedili su i nastavci, njih ukupno jedanaest, koji su poznati postali pod nazivom Vampirske kronike. Književni kritičari Rice nisu dočekali s oduševljenjem, no neki su ipak hvalili njenu poetičnost i slikovitost jezika. Ne treba zanemariti ni filmske adaptacije, od kojih se ističe, naravno, Intervju s vampirom iz 1994., iako Tom Cruise prvotno nije imao autoričin blagoslov za tumačenje vampira Lestata. Dok smo još na vampirima, napomenimo i to da Rice nije bila fan onih šljaštećih iz Sumrak sage

Osim gotičkih, pisala je Rice i povijesne, religiozne, pa i erotske romane. ''Postoji dio mog uma koji ne tolerira krivnju. I koji teži ideji da ljudi mogu voljeti jedni druge i živjeti izvan okova'', izjavila je svojedobno o oprečnostima u svojim djelima. Besmrtnost joj je bila jedna od najvećih književnih okupacija - uz dozu otrcanosti zaključit ćemo da će je njene knjige, kao i likovi, dosegnuti. 


Izvor: The Guardian

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu