Page arrow

20 godina FEKP-a

Large fekp 2021 fb page cover info
Srijeda
19.05.2021.

Festival europske kratke priče postaje dvadesetogodišnjak - ove godine sprema se njegovo dvadeseto izdanje, a tim povodom FEKP ekipa odala se pokojoj emociji i, uz najavu ovogodišnjih gostujućih spisateljica i pisaca, osvrnula na prošle i buduće poduhvate.

Prisjećaju se organizatori: ''Čini nam se da je svijet tada još bio mlad. Uostalom, tada, u vrijeme prvog FEKP-a još nije postojao Facebook (osnovan je tri godine kasnije, dijete!), medicinske maske smo gledali samo na Georgeu Clooneyju u uspješnici Hitna služba, a i mi smo, da se ne lažemo, imali pokoju boru manje.'' U ova dva desetljeća doveli su u naše krajeve brojne značajne svjetske književnice i književnike, dobitnike uglednih nagrada, te neke koji će velike nagrade tek dobiti, primjerice, Olgu Tokarczuk u njenoj pred-nobelovskoj fazi.

A osim u Zagrebu, program se moglo pratiti i u Osijeku, Belom Manastiru, Hvaru, Zadru, Rijeci, Splitu, Dubrovniku, Pazinu, Varaždinu, Šibeniku… ''U tih lijepih dvadeset godina FEKP je ostao i opstao kao fešta od riječi, kao rijetko viđena simbioza pisaca i publike, kao istinsko slavljenje priče, ljudskog iskustva koje prenosimo jedni drugima'', kažu.

Tema ovog slavljeničkog izdanja festivala su Otoci, koja nameće brojna pitanja: ''Istražujemo teme koje se nameću kao nikad aktualnije – s kakvim se sve izolacijama suočavamo i kako premošćujemo odvojenost u svijetu nakon pandemije? Mora li se doista ploviti, putovati? Liječi li tehnologija od samoće ili joj pridonosi? Je li svatko od nas otok, i kakvim to novim jezicima progovara ljudska potreba za bliskošću?''

Ove godine program će se odvijati u Zagrebu, na Visu i na Hvaru, a glavni gosti, u digitalnom formatu, bit će četiri zvijezde američke i svjetske književne scene: Paul Auster, Siri Hustvedt, Lydia Davis i Lorrie Moore. Osim njih, uživo će se predstavi niz regionalnih domaćih autorica i autora.

Detaljan program, popis gošći i gostiju te lokacije saznat ćemo uskoro, no već i sad imamo sasvim dovoljno informacija da se ovom slavljeničkom FEKP-u i njegovom pričama neizmjerno radujemo!


Izvor: FEKP 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu