Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Rasknjižje, 22. – 28.4.2013.

Large 2074d
Nedjelja
21.04.2013.

Noviteti:

Proza:
1. Rašeljka i druge žene, Milana Vlaović (EPH Media)
Ovo je duhovita, pametna i empatična knjiga priča o nogometašima i njihovim ženama, o životima i životnim nezgodama, a ponajviše - to je knjiga o ljudskome nesnalaženju, muškom i ženskom, u svijetu u kojem je čovjek usamljen i kada je okružen stotinama tisuća uspaljenih voajera.
2. Najbolje mjesto na svijetu, Felicitas Hoppe (Edicije Božičević)
S ovom knjigom Felicitas Hoppe izmišlja samu sebe, pripovijedajući, doduše, o svome boravku u Alpama kao dobitnica Spycher: Književne nagrade Leuk, ali pritom neprimjetno ulazi u niz vlastitih izmišljaja, k svojim vitezovima i svecima, zločincima i propalicama i svim ostalim nepouzdanim vodičima kroz svjetsku povijest ne bi li naposljetku ruku pružila muškarcu s kojim iskušava kako se osvajaju vrhovi.
3. Esekerski capriccio, Željka Živković (Edicije Božičević)
Priče su to što čitatelja vode u Osijek osamdesetih, u vrijeme živog kulturnog života grada, u doba koncerata, prijateljstava, one mladenačke životne radosti. U njima čitamo o prvim ljubavima, o majčinstvu, novinarstvu, o knjigama i glazbi kao stalnom životnom suputniku glavne junakinje. Glazba je romanu prisutna i u liku Anetina ljubavnika, osebujnog pijanista ruskog podrijetla iz Novog Sada.
4. Radleyjevi, Matt Haig (Algoritam)
Radleyjevi su uzoriti članovi svoje ekskluzivne zajednice koji se čvrsto drže pravila iz ‘Priručnika za apstinente’ (čija osnovna uputa glasi: Ponašaj se poput normalnog ljudskog bića). No bračni par ima jedan mali problem; nisu, naime, još otkrili ni svojoj petnaestogodišnjoj kćeri Klari niti sedamnaestogodišnjem sinu Rowanu da su Radleyjevi ustvari - vampiri.
5. Osumnjičenik, Michael Robotham (Algoritam)
Londonski psiholog Joe O’Loughlin zadovoljan je svojim životom jer radi posao koji voli, a ima i divnu obitelj. No kad sazna da pati od Parkinsonove bolesti, odluči to zadržati za sebe, zbog čega ga supruga počne sumnjičiti da ima ljubavnicu. Kad ga policijski detektiv zamoli za stručnu pomoć u istrazi o smrti mlade medicinske sestre, dokazi počnu ukazivati upravo na O’Loughlina kao mogućeg počinitelja.

Ostalo:
1. Arapsko-izraelski sukob, Boris Havel (Naklada Ljevak)
Ova knjiga predstavlja interdisciplinarnu studiju u kojoj su s aspekta politologije, povijesti i teologije obrađeni pozadina, razvoj i trenutačne političke prilike na dijelu Bliskog istoka koji Židovi, kršćani i muslimani nazivaju Svetom zemljom. U ovome djelu po prvi put na hrvatskom jeziku arapsko-izraelski sukob prikazuje se onako kako ga vide sami akteri.
2. Cosmopolitka, Maša Grdešić (Disput)
Knjiga s jedne strane predstavlja uvod u teorijsko područje feminističkih kulturalnih studija, a s druge nudi čitanje konkretnog proizvoda popularne kulture namijenjene ženama – hrvatskog izdanja časopisa Cosmopolitan. Feministički kulturalni studiji u prvom su redu proizašli iz djelovanja Ženske radne grupe Centra za suvremene kulturalne studije u Birminghamu, gdje su krajem 1970-ih istraživačice u središte rasprave smjestile problem roda postavljanjem i danas aktualnih teorijskih pitanja o vezi feminističkoga akademskog rada i aktivizma, roda i klase, privatnog i javnog te potrošnje i proizvodnje.
3. Humor a ne tumor, Vida Borš (Algoritam)
Zapisi Vide Borš su dirljiv i nevjerojatno hrabar tekst oboljele osobe koja u svakom trenu slavi život, koja se nada i nada, bori i bori, osobe iz koje zarazna plima plemenitosti i duhovitosti ne ostavlja ravnodušnim baš nikoga. Veličanstveno nošenje s teškom bolesti, od prve pojave karcinoma dojke, preko njegova širenja na kosti, pa konačno do metastaza na mozgu, autorici ni u jednom trenu nisu pomutili sliku svijeta ili u njoj razvili malodušnost.

Izdvajamo:

1. Nuspojave, Woody Allen
2. I još nešto, Eoin Colfer
3. Odrubljena glava, Iris Murdoch
4. Ispario, Georges Perec
5. Taksim, Andrzej Stasiuk
6. Poetika progonstva, Ivana Peruško
7. Dezerter, Dinko Telećan
8. 2666, Roberto Bolaño
9. U Velebitu, Edo Popović
10. Picasso, Gertrude Stein

Književna događanja:

U utorak se u cijeloj Hrvatskoj provodi manifestacija Noć knjige koja će u Booksi u cijelosti biti posvećena stripu. Noć knjige u Booksi počinje tribinom ‘Kako je strip preživio 90-te’ s brojnim zanimljivim gostima, a nakon tribine slijedi pub kviz na temu stripa.

Promocija knjige ‘Arapsko-izraelski sukob’ autora Borisa Havela na rasporedu je u Ogrizoviću u četvrtak, a isti dan sastat će se Booksa Book Club i razgovarati o knjizi Nesanica Marine Šur Puhlovski.

Ostala književna događanja potražite u Servisnima.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu