Page arrow

Noć knjige u Hrvatskoj

Large nocknjige
Četvrtak
19.04.2012.

'Noć knjige 2012.' održat će se 23. travnja, a kako se 22. travnja obilježava i Dan hrvatske knjige, prilika je to da se ova dva važna datuma objedine u svrhu promicanja knjige, kulture čitanja, autora i izdavaštva.

Tim povodom knjižare i knjižnice na širem području Hrvatske, te drugi uobičajeni prostori za promoviranje knjiga i autora, postaju mjesto odvijanja raznovrsnog i širokoj publici zanimljivog programa, koji traje od 18 sati do 1 sat iza ponoći.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu te je večeri, s početkom u 18 sati, domaćin središnjeg događanja – tribine 'Knjiga u krupnom planu', na kojoj će se razgovarati o knjizi, njezinu statusu i budućnosti u hrvatskom društvu s predstavnicima nadležnih institucija i interesnih skupina.

Nakon tribine, posjetitelji će u auli NSK moći razgledati izložbu najznačajnijih i najpopularnijih prijevoda posljednjih 20 godina.

Program obilježavanja Svjetskog dana knjige i autorskih prava podržava Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO.

Cjelovit program 'Noći knjige' pogledajte - ovdje.

***

SVJETSKI DAN KNJIGE I DAN HRVATSKE KNJIGE

23. travnja obilježava se Svjetski dan knjige i autorskih prava, proglašen 1995. na Glavnoj skupštini UNESCO-a, kao simbolični datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. umrli Miguel de Cervantes, William Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega. Istog su datuma tijekom godina rođeni ili umrli ugledni autori kao što su Maurice Druon, K.Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla i Manuel Mejía Vallejo.

Dana 22. travnja obilježava se Dan hrvatske knjige, koji se odlukom Sabora Republike Hrvatske slavi od 1996., u spomen na Marka Marulića, koji je toga datuma 1501. godine dovršio Juditu.

Obilježavajući Svjetski dan knjige i autorskih prava, UNESCO poziva čitatelje, autore, prevoditelje, izdavače, nastavnike, knjižničare, javne institucije, neprofitne organizacije i privatni sektor da promiču knjigu, čitanje i izdavaštvo, uz zaštitu autorskih prava.

U SAD, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Irskoj… 23. travnja se održava i World Book Night (Svjetska noć knjige), godišnja proslava kojom se afirmira ljubav prema knjizi i čitanju, za koju se tiskaju posebne besplatne knjige i dijele svima željnima čitanja. Organizatori World Book Night-a očekuju da će ove godine ukupno podijeliti 3 milijuna knjiga.

Kako se ove godine obilježava 80. godišnjica ustanovljenja Index Translationuma, popisa prevedenih knjiga u svijetu odnosno, međunarodne bibliografije prijevoda, UNESCO će tim povodom u svom sjedištu u Parizu organizirati skup posvećen temi knjige i prevođenja.

Možda će vas zanimati
Urednički komentar
Homepage zona sumraka 22.04.2018.

Zona sumraka

Dok ostatak godine provode pod ključem, zadubljeni u svoje knjige, danas će deseci tisuća gladnih čitatelja i pisaca izaći na Noć knjige.

Piše: Luka Ostojić

Dr. Ostojić, literoterapeut
Homepage noc knjige 25.04.2014.

Besmrtni autori

Hildegilda smatra da su na Noć knjige iz grobova ustali kanonski pisci-zombiji. U svakom slučaju, nekome je potrebna pomoć!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu