Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Zbogom Normane Maileru

Large 478
Nedjelja
11.11.2007.

"Norman Mailer umro je u subotu rano ujutro u 85. godini života u bolnici Mount Sinai, od zatajenja bubrega", obznanio je svijetu J. Michael Lennon, službeni biograf i izvršitelj oporuke legendarnog multitalentiranog književnika i novinara, koji se proslavio s 25 godina romanom prvijencem Goli i mrtvi, objavljenim 1948. i baziranim na njegovim iskustvima u Drugom svjetskom ratu.

Iako ga je taj roman kojeg je izdavač Modern Library uvrstio na listu 100 najboljih romana napisanih na engleskom jeziku lansirao među književne zvijezde, Mailer će ostati zapamćen i kao novinarska legenda. Bio je jedan od osnivača kult(ur)nog tjednika The Village Voice, koji se pedesetih godina prošlog stoljeća besplatno dijelio angažiranim intelektualcima New Yorka.

Mailer, koji se okušao u svim postojećim žanrovima (napisao je 39 knjiga, od toga 11 romana, pisao je drame i scenarije, a pisao je i pjesme) neke je žanrove i izmislio. Jedan je od začetnika novog novinarstva, pravca koji je šezdesetih i sedamdesetih okupio ekipu poput Toma Wolfea, Trumana Capotea, Huntera S. Thompsona i slične.

Tvorac američke kontrakulture Mailer je u svojim esejima, kao i u proznim djelima, obrađivao teme nasilja, histerije i kriminala u američkom društvu s izrazito antiestablišmentske pozicije. Bio je liberal, 1967. godine završio je u zatvoru zbog sudjelovanja u demonstracijama protiv rata u Vijetnamu, a dvije godine kasnije sam je želio postati dio establišmenta – kao kandidat Demokratske stranke neuspješno se natjecao za mjesto gradonačelnika New Yorka.

Godinama je zbog svog raskalašenog života bio smatran buntovnikom. I njegov su život, baš kao i živote njegovih drugova, obilježile ovisnosti o alkoholu, drogama i ženama. Pio je, tukao se, pušio travu, ženio se šest puta, svoju je drugu ženo ubo nožem, a sa zadnjom je bio u braku svega jedan dan.

No, kao što 1968. reče Raymond Sokolov, književni kritičar Newsweeka, "na kraju, pisanje je jedino što se broji". U to ime, skrećemo vam pažnju na Mailerova djela prevedena na hrvatski: Američki san, Evanđelje po Sinu, Goli i mrtvi, Muškarčine ne plešu, Park jelena, Vojske noći i Zašto smo u Vijetnamu?

Booksin Dossier o Normanu Maileru pročitajte ovdje.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu