Page arrow
Web banner 3Banner mobile 3

Zatiranje reforme?

Large h20160525019747 B. Jokić (Foto: Tomislav Pavlek / Hina)
Utorak
24.05.2016.
Mnogo se pričalo o ambicioznoj i dugo pripremanoj Cjelovitoj kurikularnoj reformi obrazovanja, na portalu smo komentirali njene postavke u polju lektire, a na kraju ispada da od svega neće biti - ništa. 
Iako je reforma trebala nadživjeti smjenu vlasti, iako je novi ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar najavio nastavak rada na reformi, izgleda da je podrška Ekspertnoj skupini bila samo deklarativna. 
Naime, voditelj Boris Jokić i članovi Ekspertne skupine za rad na Cjelovitoj kurikularnoj reformi zatražili su razrješenje. Razlog ostavkama je politički pritisak. 
"Struka mora biti ispred politike. Bili smo spremni na proširenje ove skupine, ali ne možemo pristati na političke pritiske", objasnio je Jokić. 
Skupina je još u ponedjeljak ministru i javnosti poslala tri ključne poruke: da je podrška novih vlasti njihovu radu bila i ostala samo načelna, da ni pod koju cijenu neće pristati na pokušaje nametanja političkih pritisaka i cenzure koji su se nedavno očitovali kroz odluke Saborskog odbora za obrazovanje, znanost i kulturu, te da će svi podnijeti ostavku 25. svibnja ako Šustar do tada ne pokaže ozbiljne namjere da se neodrživa situacija promijeni.
Voditelj tima Boris Jokić tada je pojasnio da sudionicima reforme mjesecima kasne isplate troškova i honorara, da se iz konkretnog ponašanja vlasti i financijskih planova za ovu godinu ne može iščitati da imaju njihovu nedvojbenu podršku te da je posljednja kap koja je prelila čašu prošlotjedni pokušaj da se na Skupinu izvrši politički pritisak kako bi prihvatila da joj se nametne nadpovjerenstvo ili proširenje desetoricom članova (izvorni tim ih ima sedam) koji bi obavili svjetonazorsku cenzuru dokumenata na kojima su radile tisuće neovisnih nastavnika i obrazovnih stručnjaka.
Šustar nije odgovorio na zahtjeve, a Skupina je izvršila zadanu riječ i podnijela ostavku.

Jokić je zahvalio svim članovima radnih skupina te njihovim obiteljima i ljudima u Ministarstvu, kao i mladim pripravnicima, konzultantima, kao i lektorima, svima koji su sudjelovali u raspravi, sindikatima i poslodavcima, obrtnicima te vjerskim zajednicama i manjinskim skupinama, pojedinim političarima i svakoj školi koja ih je ugostila.
"Najveća vrijednost ove reforme je da su građani i učitelji prvi put imali mogućnost osmisliti promjene. Ovo treba biti demokratična zemlja i činjenica da je netko iz akademske zajednice ne znači da je njegova ekspertiza veća od nekoga tko 30 godina radi s učenicima", kazao je Jokić i zaključio: 
"Ova zemlja može bolje i uspjet će u tome. Hrvatsko obrazovanje je ovim procesom pokazalo da može bolje, živjela Hrvatska i živjelo hrvatsko obrazovanje, neka Hrvatska bude zemlja svih građana ove zemlje."

***

info: tportal

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu