Page arrow

Zašto pisci pišu?

Large writing
Srijeda
02.04.2014.

Nakon što je njegov rukopis od 2600 kartica službeno odbio i 12. izdavač u svega tri mjeseca, a još 27 ih nije poslalo nikakav odgovor – ni da ni ne – Damjan se povukao u sebe, snuždio se kao cvijet kojega ukućani iz nekog razloga mjesecima nisu zalijevali.

"Kaj su ti rekli iz Frakture?", upita ga žena oprezno.

Damjan šuti gledajući u pod.

Pismo zaprešićke Frakture, najfriškiji odbijanac, stajalo je na stolu kao list kelja. Žena uze i pročita:

Cijenjeni Damjane,

Po našoj slobodnoj procjeni, u ovom trenutku dok izdavačka djelatnost posrće k nekim novim, još neslućenim ponorima, na tržištu naprosto nema mjesta za ovako glomazan rukopis. Također, nemamo ni papira u izobilju. To nekaj malo kaj je ostalo čuvamo za već ugovorene prijevode nekolicine mađarskih pisaca i novi roman Saše Stanišića. Predlažemo da rukopis radikalno skratite. Odbacite otprilike pet šestina teksta. Ne toliko radi nas – učinite to zbog sebe. Sad vas srdačno pozdravljam jer žurim u London na Sajam knjiga.

RSB

"Pa skrati ga, kaj?"

Damjan uputi ženi nedvosmislen pogled i procijedi: "Citirat ću Toma Cruisea – u ovom trenutku ja te tiho prezirem."

"Zakaj uopće pišeš kad je razvidno koliko patnje ti književnost nanosi. Reci – zašto pišeš, supružniče moj?"

Damjan se trudio ne trepnuti, ali kad su umorni kapci napokon klonuli – debela suza kliznu niz njegovo žuto, ćosavo lice.

Uistinu, zašto pisci pišu? Čak 23 pisaca, sve redom poznatijih od Damjana, odgovara na ovo pitanje koje izaziva nelagodu. Ovdje.

izvor: AWS
foto: juliette

Možda će vas zanimati
Kritike
Homepage anatomija 28.08.2017.

Seciranje mrtvog tkiva

'Autopsija teksta' Nebojše Lujanovića priručnik je kreativnog pisanja koji može mnogo podučiti, ali i obeshrabriti početnike.

Piše: Vladimir Arsenić

U fokusu
Homepage creative writing 12.11.2015.

Škole kreativnog pisanja: da ili da?

Poučavanje 'kreativnog pisanja' u Hrvatskoj je i dalje tečaj premda u Americi i Evropi postoji duga tradicija sveučilišnog poučavanja. 

Piše: Neven Svilar

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu