Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Zar i ti, sine BBC?

Large 100
Utorak
17.04.2007.

Radio 4 otkazao je čitanje priče Weddings and Beheadings Hanifa Kureishija, autora Buddhe iz predgrađa, Intime, Crnog albuma te mnogih scenarija za filmove među kojima je i Moja lijepa praonica. Priča je jedna od pet nominiranih za nagradu National Short Story koju dodjeljuju Prospect magazine i BBC Radio 4. Kao razlog navode da ’vrijeme nije odgovarajuće’ s obzirom da su nedavno u pojasu Gaze džihadske grupe ubile novinara BBC-a.

Kureishi je, naravno, ljut zbog ovakve odluke. Prema njegovom mišljenju, radi se o glupom razmišljanju nekih izvršnih urednika BBC-a i to u trenutku kad bi se trebalo boriti za slobodu govora. Pisca također zbunjuje činjenica da se ovakve stvari događaju u svijetu u kojem se pojedini novinari svakodnevno nalaze u životnoj opasnosti.

Gorespomenuti novinar nestao je prije mjesec dana, a odgovornost za njegovu smrt u nedjelju je na sebe preuzela do sad nepoznata organizacija ’Palestinska brigada monoteizma i svetog rata’.

U BBC-a navode kako nije odgovarajuće vrijeme za prenošenje Kureishijeve priče i dodaju kako bi je skinuli s programa sve i da nestali novinar nije bio njihov zaposlenik. Svejedno, obećali su da će svoju odluku i službeno preispitati.

Ovaj slučaj, međutim, nije jedinstveni pokazatelj redakcijske politike BBC-a. Channel 4 je nedavno izmijenio raspored emitiranja drame The Mark of Cain čija je tematika zlostavljanje iračkih zatvorenika koje su počinili britanski vojnici. Nažalost, zaključujemo, refleksija dnevnopolitičkih događaja na kulturne teme prešla je veliku baru i stigla je neslavno i u Evropu.   

 

Možda će vas zanimati
U fokusu
Homepage dizajn bez naslova  15 08.03.2021.

Praktični osmomartovski vodič za i kroz književne nagrade

Koji su sve mogući razlozi koji dovedu do tako očigledne posljedice da književnost žena nije podjednako nagrađivana i vrednovana kao muško stvaralaštvo? Još uvijek aktualan tekst Nađe Bobičić.

Piše: Nađa Bobičić

Urednički komentar
Homepage refugees 01.07.2018.

Žilet-žica na kazalištu

Što se krije iza 'financijskih razloga' zbog kojih je Gavella naprasno otkazala jesensku premijeru predstave 'Hotel Zagorje'?

Piše: Luka Ostojić

Urednički komentar
Homepage sova 21.01.2018.

Gdje je nestao cenzor?

Zašto se protiv filmova i kazališnih predstava podižu prosvjedi, a protiv književnih djela ne?

Piše: Luka Ostojić

Književne svilarije
Homepage spiegelman maus 30.04.2015.

Maus iz knjižara raus!

Uoči Dana pobjede, ruske knjižare su s polica povukle antifašistički strip 'Maus' Arta Spiegelmana jer - promiče fašizam.

Piše: Neven Svilar

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu