Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Za djecu u duši -Protagonize.com

Large 614
Ponedjeljak
14.01.2008.

Tko je na prijelazu osamdesetih u devedesete znao i volio čitati sigurno se sjeća edicije 'Vremenski stroj' Mladinske knjige, serije interaktivnih avanturističkih knjiga za djecu koje čitatelja pretvaraju u protagonista, nudeći mu da iz niza ponuđenih opcija sam izabere u kojem će se smjeru odvijati radnja.

Bilo je tu svega, od otkrivanja Tajanstvene Atlantide do otpadničkih avantura Jahača na divljem Zapadu, a pojavljivali su se, bogme, kako vitezovi, tako i dinosauri. Iako su neupitno književno bezvrijedne, tim se knjigama ne može poreći šarm, jer svako je dijete čitajući primjerice Endeovu Priču bez kraja poželjelo, barem na trenutak, postati Bastian Balthasar Bux i zajahati prekrasnog i odanog Falkora ili, iz recentnije književnosti, zaogrnuti se nevidljivim plaštom Harryja Pottera. Nažalost, konvencionalna književnost to nije omogućavala sve dok se netko nije sjetio opisanih knjiga i omogućio malim čitateljima da se u potpunosti užive u njih, zbog čega će ih se dugo i sa smiješkom prisjećati.

Jedan takav entuzijast interaktivnih avantura je i 29-godišnji Amer, programer Nick Bouton, koji je doduše odrastao na Bantamovoj ediciji Choose Your Own Adventure, ali kužite - princip je isti kao kod 'Vremenskog stroja'. Iz silne ljubavi prema svojoj dječačkoj strasti, dotični je pokrenuo stranicu na kojoj svatko može postati literarni bog. I ne odnosi se to samo na činjenicu da čitatelj može birati rukavac priče koji mu najviše paše, nego i na mogućnost da sami kreirate svoje i prerađujete tuđe avanture.

Protagonize.com počeo je s radom 28. prosinca 2007. a nakupio je pozamašnu brojku od 200 registriranih korisnika i otprilike 25.000 posjeta, što se, s obzirom na nekomercijalnost cijele ideje i izvedbe, može smatrati pravim uspjehom. Autor sajta, koji se nakratko okušao i u web dizajnu, tvrdi da je Protagonize odlična platforma za pisce koji mogu testirati svoje zamisli, ali i sjajno mjesto za druženje poput bilo koje druge community stranice.

Ipak, Bouton stranici najviše pridonosi sam. Kad ne piše avanture pod nickom Surreal78, onda spašava neke zabavnije priče od smrti. Kad je neki zbunjeni pisac odlučio ubiti heroinu popularne priče 'Hot or not?' navevši da je umrla od reka (umjesto od raka), Bouton ju je spasio intervencijom: "Srećom, rek je, za razliku od omraženog raka, 100% izlječiv."

Pogledajmo kako to izgleda u praksi.



Teško da će iz ove literarne radionice poteći zvijezde, Bouton se ni ne trudi naći izdavača, no ona je sjajan primjer nostalgične veze koju imamo s knjigama koje smo čitali kao djeca i odlična ideja za neke naše web majstore (mig, mig).

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu