Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Who's hot and who's not?

Large 2010
Ponedjeljak
07.06.2010.

U sceni Family Guya, američkog crtića koji u svojim najboljim trenucima čini Simpsone i South Park staromodnima i nimalo subverzivnima, pas Brian, koji ima literarne aspiracije i u sedam sezona ove serije priča o romanu koji samo što nije gotov, dobiva ponudu The New Yorkera za suradnju. Uzbuđeni Brian dolazi u ured The New Yorkera. Tu urednik predstavlja suradnike ovog najuglednijeg američkog literarnog magazina: "Ovo su naši pisci suradnici: Fielding Wellingtonsworth, Livingston Winstonford, Amelia Bedford Worthington Chesterhill, i konačno James William Bottomtrue." Brian se uzbuđeno upoznaje s umišljenim autorima i pita gdje se nalazi WC. Kada mu urednik pokaže sobu s kaminom koja izgleda baš kao i skupocjeni dnevni boravak iz kojeg su upravo izišli, samo s ogledalima i umivaonikom, Brian upita gdje su zahodske školjke, na što mu urednik, pomalo začuđeno, odgovara, "pa, zar niste znali da nitko iz New Yorkera nema anus".

Ova scena ne samo da odlično opisuje koliko je američkim piscima bitno biti objavljen u The New Yorkeru, već ukazuje i na reputaciju časopisa kojeg mnogi nazivaju elitističkom utvrdom visoke kulture koja nema previše veze s onime što se doista zbiva u suvremenoj književnosti. No, ovakva reputacija, ako i ima zrnce istine u sebi, a svatko tko čita The New Yorker zna da ima, djelomično se može pripisati i američkoj paranoji od 'elitističkog' i 'intelektualnog', zbog čega su, uostalom, Sjedinjene Države možda i jedina zapadna demokracija u kojoj su ozbiljni komentatori zamjerali jednom predsjedničkom kandidatu (sadašnjem predsjedniku) – intelektualizam. No, bez obzira na brojne prigovore, The New Yorker je ostao mjesto gdje se redovito mogu čitati izvrsni tekstovi zaista dobrih autora, i gdje je kvaliteta napisanog na konstantno visokom nivou.

Prije nekoliko dana, američki pisac Wells Tower, autor kod nas upravo objavljene zbirke priča Sve poharano, sve spaljeno (Profil), gostovao je u Zagrebu na Festivalu europske kratke priče koji se dijelom održavao i u Booksi. Prilikom čitanja svoje priče 'Leopard', objasnio je zašto je priča, u kojoj je protagonist 11-godišnjak koji zbog infekcije na licu markira iz škole i mora provesti dan s očuhom kojeg mrzi, napisana u drugom licu jednine.

"Prvo sam napisao priču u prvom licu jednine, no činila mi se pomalo naivnom. Zatim sam je preradio tako da naracija ide u trećem licu. Međutim, još uvijek mi je nešto nedostajalo. Napokon sam odlučio sve prebaciti u drugo lice, i konačno je sve sjelo na svoje mjesto. Barem u mome umu. Naime, nakon što su ljudi pročitali priču svi su mislili da sam ovaj eksperiment učinio samo kako bi se ulizao ljudima iz New Yorkera. Vjerujte mi na riječ kad kažem da to nije razlog zašto sam je napisao tako kako jesam. No, trebam li uopće reći da se od deset priča upravo ta najviše svidjela uredništvu New Yorkera."

Inače, The New Yorker je samo jedan od relevantnih američkih listova koji su do sad hvalili Towera, no ipak je najviše odjeknula preporuka The New York Timesa koji je prvu zbirku priču ovog novinara proglasio jednom od deset najboljih knjiga prvog desetljeća novog stoljeća.

Wells Tower je u Zagrebu i Rijeci boravio od 30. svibnja do petka, 4. lipnja, dana kada je The New Yorker objavio dugo očekivanu listu dvadeset najboljih mladih američkih pisaca. Većina američkih izdavača dala bi sve da svoga pulena mlađeg od 40 godina mogu ubaciti na ovu listu, no to uspijeva rijetkima. Od u posljednje vrijeme u Hrvatskoj prevođenih autora tu je i vrlo hvaljeni David Bezmozgis, također autor kratkih priča (osim što je pisac, ovaj odličan autor još odličnijeg prezimena bavi se i filmom), koji je objavljen u prošlogodišnjoj antologiji kanadske kratke priče pod nazivom Život na sjeveru (Profil). Aleksandar Hemon, kažu u The New Yorkeru, nije uspio doći na listu zato što je stariji od 40 godina. Ovo je lista mladih snaga sjevernoameričke književnosti:

Chimamanda Ngozi Adichie, 32

Chris Adrian, 39

Daniel Alarcón, 33

David Bezmozgis, 37

Sarah Shun-lien Bynum, 38

Joshua Ferris, 35

Jonathan Safran Foer, 33

Nell Freudenberger, 35

Rivka Galchen, 34

Nicole Krauss, 35

Dinaw Mengestu, 31

Philipp Meyer, 36

C. E. Morgan, 33

Téa Obreht, 24

Yiyun Li, 37

Z.Z. Packer, 37

Karen Russell, 28

Salvatore Scibona, 35

Gary Shteyngart, 37

Wells Tower, 37

 

Neven Svilar

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu