Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Ususret Costi (poznatoj i kao Whitbread)

Large 515
Utorak
27.11.2007.

Gledajući svijet književnih nagrada ova je godina bila prepuna iznenađenja. Booker je umjesto u rukama favoriziranog Iana McEwana završio kod Anne Enright, Goncourt - najuglednija književna nagrada u Francuskoj neočekivano je pripala Gillesu Leroyju za roman Alabama Song čije je objavljivanje prošlo gotovo nezapaženo, a najunosnija svjetska književna nagrada teška 100.000€, International Impac Dublin Award, umjesto Johnatanu Safranu Foeru, Cormacu McCarthyju ili Salmanu Rushdiju ode tamo nekom Norvežaninu (Peru Pettersonu), gotovo nepoznatom izvan granica vlastite države.

Do proglašenja četiri dobitnika nagrade Costa, kojom se svake godine zatvara sezona lova na nagrade, dijeli nas nešto više od mjesec dana (proglašenje dobitnika uvijek je početkom sljedeće kalendarske godine) pa pogledajmo tko je sve uspio uskočiti u posljednji ovogodišnji vlak na putu prema literarnoj besmrtnosti.

Costa, koja je ranije bila poznata kao Whitbread, dodjeljuje se u 5 kategorija – za najbolji roman, najbolji prvijenac, najbolju knjigu za djecu, najbolju zbirku poezije te najbolju biografiju na engleskom jeziku, autora koji najmanje pola godine provode na Britanskom otočju. Ove će godine izbor ostati zapamćen po rekordnom broju nominiranih žena te uglavnom emigrantskoj tematici nominiranih djela. 

To je najvidljivije u kategoriji najboljih prvijenaca, u kojoj su nominirane 4 mlade spisateljice, od kojih je samo jedna rođena Britanka. Ona je Catherine O'Flynn, a taj je slučaj zanimljiv zbog toga što je svoj roman iz miljea trgovačkog centra What Was Lost nudila čak petnaestorici izdavača koji su je glatko odbili. Rođena Bangladešanka Tahmina Anam nominirana je za roman A Golden Age o ratu u Istočnom Pakistanu 1971. Ljubavna priča Rome Tearne, Mosquito, također tematizira ratna zbivanja, ali na autoričinom rodnom otoku Šri Lanki. Tridesettrogodišnja Nikita Lalwani, autorica romana Gifted o genijalnoj mladoj imigrantici čije se želje razlikuju od želja njezinih roditelja, rođena je u Radžahstanu, a odrasla je u Cardiffu.

Multikulturalnost je zamjetna i u utrci za glavnu Costu – onu za najbolji roman. Najizglednija dobitnica nagrade je Rose Tremain /naslovna/ čiji roman The Road Home opisuje  zgode i nezgode Leva, istočnoeuropskog gastarbajtera na radu u Engleskoj. Tremain je Costu već osvojila 1999. romanom Music and Silence, a ove joj godine na putu stoje kvalitetni, premda ne toliko isfurani A.L. Kennedy, Neil Bartlett i Rupert Thomson s romanima Day (o 2. Svjetskom ratu), Skin Lane (jezovita priča koja evocira bajku o Ljepotici i Zvjeri) i Death of a Murderer (o policajcu koji postane opsjednut masovnim ubojicom).

Što se tiče poezije, situacija je jednako šarena. Najveće šanse ima britanski pjesnik indijskog porijekla Daljit Nagra, ovogodišnji dobitnik Nagrade za poeziju Forward, čija zbirka šaljivog imena Look We Have Coming To Dover! konkurira i za Guardianovu nagradu za prvu knjigu (pobjednici će biti objavljeni 3. prosinca). Za Costu u kategoriji poezije bore se i John Fuller, Ian Duhig i Jean Sprackland.

Više o svemu, naravno, na stranici Costa Book Awards.

Možda će vas zanimati
U fokusu
Homepage dizajn bez naslova  15 08.03.2021.

Praktični osmomartovski vodič za i kroz književne nagrade

Koji su sve mogući razlozi koji dovedu do tako očigledne posljedice da književnost žena nije podjednako nagrađivana i vrednovana kao muško stvaralaštvo? Još uvijek aktualan tekst Nađe Bobičić.

Piše: Nađa Bobičić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu