Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Uspješne tranzicije

Large 580
Nedjelja
30.12.2007.

Moderni književnik muku muči s prezentacijom svoga rada. Lako je onima razvikanima iza kojih stoji mašinerija izdavača, promotora i novinara usmjerenih prema jednoj stvari – njegovom uspjehu, no što je s onima mlađima, nepoznatijima, anonimusima... Ako nemaju para za agenta, snaći se moraju sami. Srećom, moderna je tehnologija dostupna gotovo svima, domene ne koštaju mnogo, i svak' pa i onaj najjadniji pjesnik bez para može okupiti par kompjuteru sklonih prijatelja i dići neku fora stranicu posvećenu svom liku i djelu.

Kako bismo potaknuli vašu kreativnost u 2008. donosimo vam pregled raznih projekata na webu koji su uspješno ukoričeni u knjige s odličnim nakladama i dobrom prođom. Vođeni motom 'dobra se vijest nadaleko čuje' njihovi su autori svoja djela hrabro prepustili virtualnom moru koje ih je prepoznalo i nagradilo interesom zbog čega su u kratkom vremenu prošli put od nekih tamo anonimnih blogera do književnih superstara.

Takvih primjera nalazimo kako u književnosti za djecu tako i u onoj koju djeca nikako ne bi smjela čitati. Možda ponajbolji primjer iz dječje domene ilustrirana je knjiga za djecu Diary of a Wimpy Kid (Dnevnik jednog šmokljana) Jeffa Kinneya, koja je prvi put objavljena prije tri godine na edukativnoj stranici Funbrain.com i još uvijek je tamo. Kinney, direktor dizajna u tvrtci Family Education Network koja vodi Funbrain, knjigu je pisao punih 10 godina, planirajući je objaviti u tiskanom obliku, ali je nakon razgovora sa šefom odlučio da će knjigu preko ljetnih praznika objavljivati u nastavcima na Funbrain-u kako bi privukao čitatelje. Vizualno vrlo simpatična knjiga koja fingira dnevnik vragolastog učenika i obiluje šaljivim ilustracijama /naslovna/ polučila je fantastičan uspjeh među školarcima te je procijenjeno da je tih cca. 1.300 stranica 'dnevnika' pregledano oko 50 milijuna puta.

U travnju ove godine napokon je izdana knjiga koja je 33 tjedna na listi bestselera časopisa The New York Times. Zbog iznimno dobre prodaje i interesa publike u pripremi je već i nastavak Diary of a Wimpy Kid: Rodrick Rules, koji će biti objavljen u veljači 2008.

Primjer odličnog projekta koji je doživio grandioznu tranziciju s neta u knjigu jest Postsecret.blogspot.com - umjetnički projekt koji objedinjuje pisanu riječ i sliku. Riječ je o blogu na koji ljudi šalju razglednice sa svojim najmračnijim tajnama. Taj je odličan koncept prvo kao bomba odjeknuo u blogosferi, a sad se odlično prodaje ukoričen. Nešto što je počelo kao zezancija preraslo je u internacionalni fenomen koji se razgranao na video i audio Postsecret blogove pa nas ne bi čudilo da uskoro sve snimljene tajne netko objedini na istom DVD-u. Te su vizualno ušminkane knjige (od kojih su najuspješnije Post Secret: Extraordinary Confessions From Ordinary Lives i My Secret) zanimljiv umjetnički projekt i zgodan poklon pa se u skladu s navedenim i odlično prodaju. 

Domaći primjeri uspješne tranzicije web-tisak naši su ukoričeni blogeri koji su putem neta stekli publiku, potom izdavače i na kraju barem jednosezonsku slavu... U svakom slučaju, bili vi sljedeći Denis Lalić ili sljedeća Zrinka Pavlić, pozivamo vas da svoje jedinstvene kreativne uradke objavljujete na netu, jer, što znate, ugovor s velikim izdavačem možda čeka iza prvog ugla.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu