Page arrow

Uskoro MaFest! 18-20.5.2007.

Large 125
Ponedjeljak
30.04.2007.

Mjesec svibanj ćemo osim po alergijama i kihanju pamtiti i po devetoj umjetnosti. U Makarskoj se od 18. do 20.5.2007. održava 2. Makarski festival stripa

Glavne zvijezde ovogodišnjeg festivala su Alfredo Castelli i Lucio Filippucci, tvorci legendarnog Martina Mysterea alias Martija Misterije!

Alfredo Castelli jedan je od najpoznatijih talijanskih i europskih stripovskih scenarista. Rođen je u Milanu 1947. godine, točno 5 godina nakon svog »čeda«, Martina Mysterea, profesora arheologije i primijenjene kibernetike sveučilišta u New Yorku, a u slobodno vrijeme istraživača (detektiva) nemogućeg i autora hit serije 'Mystereovi misteriji', koja se emitira na mreži ABC. Martin Mystere običan je čovjek s neobičnim zanimanjem koji ima sve vrline i mane jednog strip-junaka, vrijeme i mjesto rođenja mu se znaju (27. lipnja 1942., New York) a avanture mu se odvijaju u realnom vremenu, što se pokazalo pravom revolucijom na talijanskom strip tržištu!

Lucio Filippucci talijanski je crtač stripa rođen u Bologni 1955. Na poziv Sergija Bonellija 1992. pridružuje se radu na serijalu Martina Mysterea, gdje prvo crta kratke priče (prva objavljena je 'Miniere e lattine'). Dvije godine nakon toga izlazi i njegov prvi regularni Martin (epizoda 'Dekameron'), a 1998. njegov vjerojatno najbolji rad, 'Gigant Il segreto delle ombre diafane'. Iste godine s Alfredom Castellijem započinje rad na novom spin off serijalu, Doktoru Mystereu, isprva objavljenom u Almanahu misterija, a koji je nakon pet realiziranih epizoda zaključen. Danas u obliku albuma izlazi na više europskih jezika, a do sada su objavljena dva albuma, dok je treći u pripremi. Za serijal Martina Mysterea Filippucci je nacrtao i jedan specijalni broj - 'L'ultimo concerto' (1996.).

Uz ovu dvojicu velikana talijanskog stripa u Makarskoj će se naći praktički najjača postava hrvatskih autora. Svoj dolazak već su potvrdili Goran Sudžuka, Esad Ribić, Darko Macan, Robert Bob Solanović i Frano Petruša, a mogući su i drugi gosti.

Iz Srbije dolaze Borislav Grabović i Mirko Čolak, a iz Amerike Matt Hollingsworth te Giulia Brusco. Uz njih, dolaze i Slovenci Jani Prgič i Mladen Melanšek, autori stripa 'Senior i Junior - Teorija zavjere'.

Uz ovaj mainstream u Makarsku stižu i alternativci – KOMIKAZE, koji će se predstaviti preko radionice koju će održati za vrijeme Festivala.

Miodrag Ivanović – Mikica poznat po svojim ZS i LMS naslovnicama iz 80-ih godina uživo će crtati tablu stripa, a Danko Ješić, autor knjiga Film i strip 1&2 održat će tribinu na temu povezanosti stripovskog i filmskog izričaja.

Uz obilje štandova sa stripovima u predvorju Art Cafea, uz humanitarnu aukciju s puno interesantnih stvarčica, uz strip radionicu za mlađi uzrast koju će voditi Darko Macan i Frano Petruša, uz after-hour partyje i najbolje DJ-e te koncert grupe Zabranjeno pušenje, 2. Makarski festival stripa predstavlja savršeni početak ljeta.

Kao podsjećanje na to što je strip, koja mu je uloga u našim životima i zašto ga tako volimo, čitajte u našem Specialu o povijesti stripa o kojoj samo za vas piše Hrvoje Krešić.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu