Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Umro je Kurt Vonnegut Jr.

Large 86
Srijeda
11.04.2007.

Legendarni američki pisac Kurt Vonnegut Jr. koji nas je zadužio djelima kao što su Slaughterhouse-Five (Klaonica 5), Cat's Cradle (Kolijevka za macu), Galapagos ili Player Piano (Mehanički pijanino), umro je u srijedu navečer u New Yorku u dobi od 84 godine od posljedica ozljeda mozga nakon pada prije nekoliko tjedana.

Autor poznat po djelima u kojima je kombinirao satiru, crni humor i SF u svojoj knjizi Bagombo Snuff Box: Uncollected Short Fiction iznio je osam pravila za pisanje kratke priče:

1. Koristite slobodno vrijeme totalnog neznanca tako da on ili ona nemaju osjećaj da su ga izgubili.
2. Dajte čitatelju bar jedan lik s kojim se može identificirati.
3. Svaki lik u priči mora nešto tražiti pa makar to bila i čaša vode.
4. Svaka rečenica mora imati jednu od ove dvije svrhe – opisivati lik ili opisivati radnju.
5. Počnite što bliže kraju, koliko je to moguće.
6. Budite sadist. Kako god ljupki bili vaši glavni likovi, učinite da im se događaju najružnije stvari.
7. Pišite da zadovoljite samo jednu osobu. Ako otvorite prozor kako bi ljubovali s cijelim svijetom vaša će priča dobiti upalu pluća.
8. Dajte svojim čitateljima što je više moguće informacija u što kraćem periodu. Čitatelji bi trebali imati takvo razumijevanje teksta, o čemu se radi, gdje, kako i zašto, da mogu sami završiti priču u slučaju da moljci pojedu zadnjih par stranica. 

 

S Vonnegutom je umro i njegov alter-ego, Kilgore Trout, umro je genijalan humor i savršeni cinizam. Umro je još jedan komadićak Amerike koju smo voljeli.

 

Kurt Vonnegut, Jr. (1922 - 2007)

 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu