Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Tri mušketira na BEK-u

Large mu ki prozni blok 2020
Ponedjeljak
26.10.2020.

Na Besplatne elektroničke knjige stigli su novi naslovi. Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) objavilo je tri prozna naslova nagrađivanih suvremenih hrvatskih prozaika: roman Kratki izlet Ratka Cvetnića, koji je nagrađen Gjalskim, zbirku priča Divan dan za Drinkopoly Marka Gregura, za čiji je rukopis nagrađen Prozakom, te roman Minuta 88 Jurice Pavičića, višestruko nagrađivanog prozaika, scenarista i novinara.

U Kratkom izletu Ratko Cvetnić opisuje svoje sudjelovanje u Domovinskom ratu na južnom bojištu, od kolovoza 1992. do rujna 1993. godine. Roman sadrži gomilu anegdota s bojišta, stvari viđenih ili načutih, razmišljanja o ratnoj Hrvatskoj, kao i obilje vrhunskog humora i ironije te se smatra jednom od najboljih proza o ratu u Hrvatskoj.

U vremenima u kojima nas zanimaju samo krajnosti, Marko Gregur u svojim pričama okupljenim u zbirci Divan dan za Drinkopoly pozornost posvećuje ljudima koji nisu ni na društvenom vrhu ni na dnu (iako su bliže drugom) pokazujući kako i njihove sudbine itekako mogu biti zanimljive i važne. Priče su to lišene velikih gesta, pametovanja i senzacionalizma kojih su prepuni masovni mediji.

Jurica Pavičić u romanu Minuta 88 govori o urušavanju temeljnih moralnih vrijednosti u našem društvu; on kroz zanimljivu priču na angažiran kritički način govori i o socijalnoj nepravdi koju donosi naš divlji kapitalizam nagrizajući i stabilnost obitelji i samopoštovanje pojedinca.

Novi su naslovi, kao i svi ostali, dostupni za online čitanje i preuzimanje.


Izvor i foto: BEK

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu