Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Torjanac u Amazonovom podcastu

Large 528
Ponedjeljak
03.12.2007.

Bliži se kraj prvog polugodišta i vrijeme je za ponavljanje. Ako ste pozorno pratili gradivo sigurno ste čuli za Tomislava Torjanca i njegove ilustracije koje krase luksuzno izdanje knjige Pijev život autora Yanna Martela koje je kod nas objavilo Znanje. Za luksuzno izdanje knjige koja je 2002. Martelu donijela Bookera, The Times i izdavač Cannongate Books raspisali su natječaj za ilustracije na koji se javio naš Tomislav Torjanac i u konkurenciji od tisuću ilustratora iz cijelog svijeta – pobijedio.

Knjiga koja govori o pustolovini šesnaestogodišnjeg Indijca Pija, koji u potrazi za boljim životom s obitelji i sa svim životinjama iz njihovog zoološkog vrta krene na prekoocenasko putovanje, ali doživi brodolom te provede 227 dana na moru s tigrom, jedinim preživjelim suputnikom, osim osvojenog Bookera proglašena je i Amazonovim najboljim romanom 2002. godine.

Ilustracije našeg samozatajnog umjetnika iz Orahovice, organizator nagrade opisao je riječima: "Stručni žiri je osvojio svojim interpretativnim, a ne samo ilustrativnim pristupom priči. Njegova tehnika vrlo je precizna, a izraz počiva na bogatom koloritu i snažnim emocijama. Tomislav Torjanac ilustracije koncipira iz dječakovog gledišta, stoga simboli, boje i perspektiva posreduju upravu njegovu sliku stvarnosti, koja varira od hiperrealizma do apstrakcije."

Naime, originalni Torjanac dosjetio se povezati činjenicu da je roman ispričan u prvom licu sa sjećanjem na jednu epizodu M*A*S*H*-a koja je čitava snimljena iz perspektive ranjenog američkog vojnika. I što je dobio? Sjajne ilustracije lagano pomaknute perspektive u kojoj nikada ne vidimo Pijevo lice nego samo njegove ruke.

Originalne Torjančeve ilustracije iz knjige bilo je moguće razgledati i na izložbi u Londonu o čemu je izvijestila i naša nacionalna televizija.

Osim da ponovimo gradivo, ovo vam pišemo kako bismo vas uputili na Amazonov Wire's Blog na kojem je danas postavljen podcast (13'45'') intervjua s Yannom Martelom i Tomislavom Torjancem - ovdje.

Mi smo ga preslušali i, između ostalog, doznali kako su započele predradnje za snimanje filma (prema romanu) kojeg će režirati nitko drugi doli francuski vizionar Jean-Pierre Jeunet.

Osim toga, na ovom linku pogledajte slide-show Torjančevih radova objavljenih u knjizi uz komentar Yanna Martela.

Eto, uživajte malo u svjetskom uspjehu našeg umjetnika, a ako niste svakako pročitajte i knjigu. I svakako provjerite Torjančev službeni site.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu