Page arrow

Top lista za spas dječaka!

Large 164
Nedjelja
20.05.2007.

Veza između čitanja u slobodno vrijeme i školskog uspjeha je neupitna, baš kao što je neupitna i činjenica da dječaci čitaju manje od djevojčica te da ranije izgube interes za knjigu i učenje. No, čini se da je britanski školski sustav doskočio ovom problemu. U boj protiv loših učenika krenuli su avanturom i fantastikom.

Ministar obrazovanja Alan Johnson pokrenuo je šest stotina tisuća funti (šest i pol milijuna kuna) vrijedan projekt kojemu je cilj revitalizirati čitanje u školskim klupama. Na adrese svih srednjih škola u Velikoj Britaniji poslana je lista sa 170 naslova koji bi se mogli svidjeti dječacima, a na školskim knjižničarima je da bez naknade izaberu 20 naslova koji će stajati na polici 'za dječake'. Popis kojeg su sastavljali knjižničari vrvi avanturističkim naslovima koji bi se morali svidjeti teenagerima

Čini se da dječaci koji su u osnovnoj školi čitali s entuzijazmom, negdje oko 12. godine gube interes za knjigu u doslovnom i metaforičkom smislu. S gubljenjem interesa za fikciju kao da opada i interes za učenje. Cilj ove akcije je zanimljivim štivom pobuditi ljubav prema knjizi i čitanju, a samim tim i učenju.

Zanimljivo je da se na listi pomno biranih naslova nisu našli neki koje bismo tamo očekivali, poput serije knjiga o Harryju Potteru, a još je zanimljivije što su se na listi našli i stripovi poput Wattersonovog Calvina & Hobbesa. Svjesni da su Calvin & Hobbes izvršili neizostavan utjecaj na naš rast i razvoj, britanskim sastavljačima tu omašku nećemo uzeti za zlo.

Prisjećajući se sebe kad sam u osnovnoj školi knjigu Zabranjena vrata Zlatka Krilića koja opisuje zgode tuberkuloznih klinaca na odjelu jedne zagrebačke bolnice nadobudno nudila svim lošijim učenicima kako bih ih ponukala na čitanje, pozivam vas da sami nadopunite dolje započetu listu avanturama, špijunskim misijama i drugim temama koje bi naše dječake mogle odagnati od stranputice.

1. Guinnessova knjiga rekorda
2. Douglas Adams, Vodič kroz galaksiju za autostopere
3. Daniel Defoe, Robinson Crusoe
4. Phillip PullmanPolarno svjetlo
5. Mary Shelly, Frankenstein
6. R.L. Stevenson, Otok s blagom
7. J.R.R. Tolkien, Hobit
8. Mark Twain, Pustolovine Tome Sawyera
9. Mark Twain, Pustolovine Huckleberry Finna
10.  Bill Bryson, Kratka povijest gotovo svega
11.  Luc Besson, Arthur i Minimejci
12.  Roald Dahl, Charlie i tvornica čokolade
13.  Melvin Burghess, Billy Elliot

Ovo je preuzeto s britanske liste, a dalje pišete vi...

Marija Mladina

Možda će vas zanimati
U fokusu
Homepage dizajn bez naslova  15 08.03.2021.

Praktični osmomartovski vodič za i kroz književne nagrade

Koji su sve mogući razlozi koji dovedu do tako očigledne posljedice da književnost žena nije podjednako nagrađivana i vrednovana kao muško stvaralaštvo? Još uvijek aktualan tekst Nađe Bobičić.

Piše: Nađa Bobičić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu