Page arrow

Tko Gibsona čeka, taj ga i dočeka. Valjda.

Large 611
Nedjelja
13.01.2008.

Kad je prošle godine objavljeno da će kultni roman Neuromancer zlogukog proroka cyberpunka Williama Gibsona nakon više od 20 godina planiranja napokon biti prebačen na veliko platno, prvotno oduševljenje tom činjenicom splasnulo je čim shvatismo da film neće režirati Chris Cunningham, koji je s Gibsonom na tom projektu radio od 2000., nego Joseph Kahn, redatelj koji je zanat ispekao režirajući spotove, a iza sebe ima iskustvo snimanja jednog jedinog dugometražnog filma - ne pretjerano uspjelog akcića iz svijeta opasnih bikera po imenu Torque.

Nakon masakra koji su Robert Longo i Keanu Reeves 1995. počinili nad Gibsonovom pripovijetkom Johnny Mnemonic, Gibsonovi fanovi diljem svijeta bi u redateljskom stolcu Neuromancera radije vidjeli neko provjereno ime (pa makar i tog jednako neiskusnog, ali dovoljno tripozoidnog Cunninghama), no mora se priznati da je Khan (koji je između ostalog autor spota za pjesmu 'Toxic' posrnule teen atrakcije Britney Spears te odličnog spota steampunk ugođaja za pjesmu ' Knights of Cydonia' engleskog benda Muse) pun pogodak naspram glumca koji je angažiran da portretira glavnog lika romana Neuromancer. Ciničnog hakera-odmetnika Casea, koji će se iz nekog razloga u filmskoj verziji zvati Cage, prema prvim najavama i tračevima koji se u koncentričnim krugovima šire od Hollywooda prema ostatku svijeta igrat će Hayden "Darth Vader" Christensen /naslovna/, mladac neupitno ugodan oku, ali itekako upitnih glumačkih sposobnosti. Čini se da je zasad jedina dobra stvar oko masakra ove dugo očekivane ekranizacije njezina nezavisnost (Seven Arts Pictures) i pozamašan budžet od 70 milijuna zelembaća pa se ipak možemo nadati da film neće izgledati kao Neuromancer u iskrivljenom ogledalu.

   Muse, 'Knights of cydonia'

Do 2009., kad bi ekranizirani Neuromancer trebao biti spreman pohoditi kino dvorane, navodno će izaći još jedna ekranizacija Gibsona. Riječ je o filmu Pattern Recognition, snimljenom prema istoimenom, osmom Gibsonovom romanu izašlom 2003., koji je ujedno i prvi njegov roman čija se radnja zbiva u današnje vrijeme. Priču o 32-godišnjoj marketinškoj konzultantici Cayce Pollard koja putuje svijetom u potrazi za autorima misterioznog filmića koji se pojavio na netu i uzburkao duhove trebao bi režirat iskusni Peter Weir (Trumanov šou i Društvo mrtvih pjesnika). Na sveznajućoj stranici Internet Movie Database stoji da su oba filma u fazi nastajanja, al' s obzirom na nesreću koja prati Gibsonove ekranizacije (i sam je na svojemu blogu napisao: "I've forgotten more Neuromancer film deals than you've ever heard of."), ove podatke treba uzeti sa zadrškom sve dok ne vidimo trailere.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu