Page arrow

Svi Oprahini muškarci

Large 417
Četvrtak
11.10.2007.

U izboru Oprah's Book Cluba po drugi se puta našao nobelovac Gabriel Garcia Marquez. Nakon Sto godina samoće, romana za koji je Gabo 1982. godine dobio Nobelovu nagradu, na repertoar je došlo djelo Ljubav u doba kolere. Slučajno ili ne, sredinom studenog ove godine u američka kina stiže ekranizacija ove knjige pa ovakav medijski tretman vjerojatno neće proći nezapaženo na kino-blagajnama.

   Ljubav u doba kolere, trailer

Premda će Marqueza mnogi uvrstiti među najdraže pisce, nisu svi oduševljeni izborom megapopularne Oprah. U skladu s top-temom ovih dana – Nobelom i spisateljicama – voditeljici se zamjera da svojim izborom zanemaruje ženske pisce, iako je svojedobno za svoj Book Club odabrala i Toni Morrison i Pearl Buck, obje nobelovke. Proteklih je godina Oprah često 'igrala na sigurno', opredjeljujući se za tipičan izbor iz lektire u američkim srednjim školama poput čitavog niza djela Williama Faulknera, što su brojni čitatelji pozdravili kao odličnu priliku za zreliji pristup klasicima.

Uz Oprah, kvalitetan izbor prijedloga za čitanje ovih je dana na svom novom književnom blogu objavio i Washington Post. Njihova se tematska lista sastoji od djela koja će vas dobro uplašiti (očito se približava Halloween), ali također ne sadrži nijednu autoricu (što je npr. s Mary Shelley i njenim Frankensteinom, pravim horor-klasikom?).

Ako vam sve ovo nije dovoljno za izbor, stiže ideja i iz Bookse. Naime, Booksina Reading grupa, usprkos nešto slabijem marketingu od Oprah's Book Cluba, za ovaj je mjesec odabrala knjigu jedne književnice. Radi se o Malom otoku autorice Andree Levy koja je izašla u Algoritmovoj biblioteci Andree Zlatar. Booksa:Oprah – 1:0.  

Možda će vas zanimati
U fokusu
Homepage dizajn bez naslova  15 08.03.2021.

Praktični osmomartovski vodič za i kroz književne nagrade

Koji su sve mogući razlozi koji dovedu do tako očigledne posljedice da književnost žena nije podjednako nagrađivana i vrednovana kao muško stvaralaštvo? Još uvijek aktualan tekst Nađe Bobičić.

Piše: Nađa Bobičić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu