Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Stripom protiv zaborava

Large 619
Srijeda
16.01.2008.

Zaposlen kao crtač fotorobota u policijskoj postaji u Vukovaru i konstantno izložen zločinu, 35-godišnji Nenad Barinić mogao je na njega postati imun, baš kao što liječnici s godinama postanu imuni na patnje svojih pacijenata. No, srećom, bivšem se domovinskom ratniku to nije dogodilo te je u suradnji s Danijelom Rehakom, predsjednikom Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) objavio strip koji ilustrira zbivanja u ozloglašenom koncentracijskom logoru Ovčara.

Služeći se iskazima rijetkih svjedoka, arhivskom građom i pokajničkim svjedočenjima, Barinić i Rehak su rekonstruirali zločin te su ga vjerno - poštujući lokacije, likove i događaje - prenijeli na papir. Strip opisuje stradanja ranjenika i civila koji su nakon pada Vukovara odvedeni iz podruma bolnice i mučki pobijeni na 5 kilometara udaljenoj Ovčari /naslovna/.

Strip, čije će objavljivanje sigurno izazvati kontroverze i upite što se neki Hrvat ne sjeti opisati zločine za koje se tereti izgladnjeli Osječanin, prva je od nekoliko knjiga po narudžbi i koordinaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora i Centra za istraživanje ratnih zločina koji tim edicijama pokušavaju neke bitne momente Domovinskog rata istrgnuti iz kolektivnog zaborava.

Strip će se neko vrijeme moći kupiti samo u Spomen-domu na Ovčari, a kasnije bi trebao biti dostupan i u prostorijama HDLSKL u Zagrebu.

Više o Bariniću i stripu Ovčara saznajte na njegovom blogu.

Možda će vas zanimati
U fokusu
Homepage dizajn bez naslova  15 08.03.2021.

Praktični osmomartovski vodič za i kroz književne nagrade

Koji su sve mogući razlozi koji dovedu do tako očigledne posljedice da književnost žena nije podjednako nagrađivana i vrednovana kao muško stvaralaštvo? Još uvijek aktualan tekst Nađe Bobičić.

Piše: Nađa Bobičić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu