Page arrow

Strip u škole!

Large 220
Utorak
12.06.2007.

Izdavački projekt kakva do sad nije bilo u domaćem tisku namijenjenom djeci i mladima na svom je početku. Riječ je o tematskom časopisu u formi stripa koji će u mjesečnom ritmu izlaženja tijekom školske godine ispričati životne priče znamenitih osoba važnih za povijest Hrvatske pa mu otuda i naslov Hrvatski velikani. Serijal započinje stripom Tomislav koji kroz priču ocrtava lik i djelo prvoga hrvatskoga kralja te prilike i zbivanja u njegovu vremenu.

Projekt kojemu je cilj da kroz priče o životima znamenitih Hrvata popularizira nacionalnu povijest okuplja desetak najboljih hrvatskih strip crtača i scenarista kao što su Igor Kordej, Goran Sudžuka, Štef Bartolić, Niko Barun, Frano Petruša, Robert Solanović, Tonči Zonjić i ostali. Uredništvo nad projektom povjereno je diplomiranom povjesničaru Darku Macanu, uglednom scenaristu, višestruko nagrađivanom piscu, plodnom publicistu i autoru stripova.

Svaki svezak Hrvatskih velikana donijet će zaokruženu priču o jednoj ličnosti, dopunjenu uvodnim tekstom stručnjaka i nizom kraćih tekstova i activity priloga vezanih uz nacionalnu i svjetsku povijest. Otvoren stripom o kralju Tomislavu, serijal će u preostalih devet brojeva u ovoj školskoj godini donijeti priče o sportskoj heroini Janici Kostelić, junacima Zrinsko-frankopanske urote, velikom izumitelju Nikoli Tesli, spisateljici Ivani Brlić-Mažuranić, svjetski poznatom kiparu Ivanu Meštroviću, vođi seljačke bune Matiji Gupcu, svjetskom putniku Marku Polu (koji po lokalnoj legendi potječe s otoka Korčule), ocu hrvatske književnosti Marku Maruliću i banu Josipu Jelačiću. Svaki će strip pratiti adekvatni crteži koji zorno prikazuju način života, običaje, jezik, arhitekturu, nošnje i druge osobitosti vremena u kojem su navedeni živjeli i djelovali.

Hrvatski velikani - edukativni strip, kojeg izdaje Astoria d.o.o. iz Rijeke, izlazi u deset brojeva godišnje, od rujna do lipnja, distribuira se po osnovnim školama i prodaje u pretplati za 100,00 kn - pet brojeva po polugodištu.

Projekt je verificiralo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te ga preporučuje kao nastavno sredstvo, potpuno u skladu s novim HNOS-om.

Predstavljanju projekta koje će se održati 15. lipnja 2007. u Zagrebu, u Osnovnoj školi A. G. Matoša (Aleja A. Augustinčića br. 12., Ravnice) u 14 sati, prisustvovat će brojni uglednici iz političkoga i javnoga života. A o svemu više pročitajte ovdje.

Možda će vas zanimati
U fokusu
Homepage dizajn bez naslova  15 08.03.2021.

Praktični osmomartovski vodič za i kroz književne nagrade

Koji su sve mogući razlozi koji dovedu do tako očigledne posljedice da književnost žena nije podjednako nagrađivana i vrednovana kao muško stvaralaštvo? Još uvijek aktualan tekst Nađe Bobičić.

Piše: Nađa Bobičić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu