Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Sretan rođendan, gospodine Greene!

Large 404
Utorak
02.10.2007.

Za potrebe rođendanskog tuluma gospodina Grahama Greenea (1904-1991), engleskog dramatičara, romanopisca, kratkopričaša i kritičara kojeg svi najviše pamtimo po noveli i istoimenom scenariju za film Treći čovjek, prenosimo vam kviz originalno objavljen na Guardianu:

1. Zašto su američke vlasti Grahamu Greeneu zabranile ulazak u zemlju? a) u studentskim danima uhvatili su ga s malo kanabisa; b) kao devetnaestogodišnjak, četiri je tjedna bio član komunističke partije; c) oštro je kritizirao američku vanjsku politiku; d) bio si je na 'ti' s Fidelom Castrom.

2. U kojim novinama je Graham Greene bio zamjenik urednika prije no što se književnošću počeo baviti puno radno vrijeme? a) The Guardian; b) The Times; c) The Telegraph; d) The Brighton and Hove Argus.

3. Greene je u jednom svom članku opasno izribao jednu filmsku zvijezdu, završio na sudu zbog klevete i izgubio parnicu. O kojoj je zvijezdi riječ? a) Caryju Grantu; b) Doris Day; c) Shirley Temple; d) Garyju Cooperu.

4. Kojim je nadimkom Evelyn Waugh krstio Greenea? a) Komunjara; b) Sumnjač; c) Greeney; d) Grisjambon Vert.

5. Praznovjerni Greene nije volio slovo a) Q; b) X; c) C; d) G.

6. Gdje je Greene tijekom Drugog svjetskog rata špijunirao za Britaniju? a) na Haitiju; b) u Sierra Leoneu; c) u Rusiji; d) u Argentini.

7. Kojem je piscu Greene nakon svađe napisao sljedeće retke: "Ili si lažov ili si nestabilan i trebao bi otići doktoru." a) Ianu Flemingu; b) T.S. Elliotu; c) Anthonyju Burgessu; d) Noelu Cowardu?

8. Greene je karijeru započeo kao pjesnik. Na zadnjoj godini Oxforda objavio je ne pretjerano kvalitetnu zbirku poezije. Kako se zvala? a) The Man Within; b) April Showers; c) Babbling April; d) Catholic Tastes

9. Dovršite Greeneovu izjavu "Mislim da bi mojih pet minuta s Papom završilo s... a) šaketanjem; b) doživotnim ateizmom; c) preobraćenjem na anglikanizam; d) ekskomunikacijom

10. Iako ju je napisao 3 godine prije no što je Hemingway objavio svoj klasik, ova njegova drama još ni dan danas nije odigrana. To sigurno nema veze s njezinim imenom, ili možda ima, s obzirom na to da se zove: a) Starac i noćne more; b) Imati i ne dati; c) Zbogom oruđe; d) Kome zvono udara



ODGOVORI

1. b); 2. b); 3. c); 4. d); 5. c); 6. b); 7. c); 8. c); 9. d); 10. d) u originalu For Whom the Bell Chimes

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu