Page arrow

Slavenki Drakulić nagrada Stefan Heym

Large slavenka drakulic
Srijeda
18.12.2019.

Međunarodna književna nagrada Stefan Heym, posvećena sjećanju na glasovitog njemačkog pisca, za godinu 2020. pripala je hrvatskoj književnici i novinarki Slavenki Drakulić te švedskom piscu i novinaru Richardu Swartzu

Nagrada je izraz priznanja ovim autorima čija djela predstavljaju prosvjed protiv kolektivne amnezije, svjetionik su međukulturnog razumijevanja i pomirenja te pozivaju čitatelje da sami prosuđuju i sami donose odluke. Nagrada će Slavenki Drakulić i Richardu Swartzu biti uručena 3. travnja sljedeće godine u Chemnitzu.

Nagradu od 2008. godine, kada je pripala Amosu Ozu, dodjeljuje Grad Chemnitz u znak sjećanja na život i djelo svoga počasnoga građanina Stefana Heyma. 

Odbor nagrade navodi da Slavenka Drakulić i Richard Swartz predstavljaju europske glasove u punom smislu: kroz priče o sudbinama pojedinaca oboje se bave velikim europskim pitanjima. Rat i mir, demokracija, diktatura, ratni zločini i odgovornost, jednakost i pravda: kao kroničari našeg vremena Drakulić i Swartz ističu se moćnim književnim opservacijama prošlosti i sadašnjosti iznoseći nepobitne istine.

Ulrike Uhlig, predsjedateljica Međunarodne udruge Stefan Heym, dodala je o ovogodišnjim dobitnicima: ,,I Drakulić i Swartz kombiniraju književno pripovijedanje i novinarsku analizu, a njihov rad značajan je u pogledu mnogobrojnih tema o kojima se danas raspravlja. Hrvatica i Šveđanin, odnos Istoka i Zapada – to je praktički utjelovljenje europske integracije. Književno stvaranje u kombinaciji s društvenom i političkom odgovornošću: jednom riječju, odličan izbor!''

Izvor i foto: Fraktura

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu