Page arrow

Skandal oko Vjesnikovog Gorana!

Large 218
Ponedjeljak
11.06.2007.

Poštovani gospodine profesore,

gotovo da bih Vam se u početku ovog pisma ispričao što ne znam njemački, te vam, evo, u nemogućnosti postizanja distance, pišem jezikom hrvatskim o jednoj jadnoj nekulturnoj pojavi u kulturi hrvatskoj, odnosno u kulturi u Hrvatskoj danas, pojavi koja se, na žalost, okrznula o Vas.

Dva su povoda da Vam se javim ovim pismom: uskraćivanje priznanja koje ste zaslužili svojom (s moje strane skromno rečeno) izuzetnom knjigom o njemačkoj i europskoj, time i hrvatskoj kulturi, te (najblaže rečeno) muljaža oko ovogodišnje Nagrade Ivan Goran Kovačić što je dodjeljuje list Vjesnik koju ste, da je pravde, poštenja i poštovanja, zaslužili prije no itko tko je u zadnjih godinu dana objavio knjigu.
Čitajući Vjesnik od 3. svibnja saznadoh da je Vjesnikova "prosudbena komisija u sastavu: Zdravko Zima (predsjednik), Zvonimir Mrkonjić, Helena Sablić Tomić, Julijana Matanović i Branka Džebić" načinila širi izbor iz jednogodišnje produkcije, a među tim knjigama se nalazila i Vaša knjiga Od Bacha do Bauhausa.

Nekoliko dana kasnije od nekoliko ljudi dočuh da će predsjednik prosudbene komisije odstupiti e da bi upravo on ove godine dobio nagradu. Rekoh sebi tja, glasine, tračevi, jal... Tim više što sam ponovno pregledao članak u kojem se nabrajaju knjige uvrštene u širi izbor, a među njima nije bilo knjige predsjednika prosudbene komisije...

No, ne lezi vraže! 24. svibnja u Vjesniku izlazi članak naslovljen 'Deset odabranih za književnu krunu' u kojem piše: "S obzirom na to da je rad žirija u kojem su Zvonimir Mrkonjić, Julijana Matanović, Helena Sablić Tomić, Nikola Petković i Branka Džebić, bio do kraja otvoren, u utrci za ugledno priznanje priključile su se još tri knjige koje su naknadno dospjele na ocjenjivački stol."

Tu stvari doista postadoše sumnjive i glasine mi zazvučaše ozbiljno jer oho! novo ime u žiriju, a među tri naknadno pridodane knjige doista se nalazi i knjiga Zdravka Zime Lovac u labirintu. Silnu mi sumnju podiže i dodatak u tekstu koji uvodi zbrku, ruši logiku i narušava redoslijed postupaka žirija:

"S obzirom na to da se Zimina knjiga sada našla u konkurenciji za Vjesnikovu nagradu, Zdravko Zima, ujedno dosadašnji predsjednik žirija, istupio je iz ocjenjivačke komisije, a već na idućem sastanku zamijenit će ga Nikola Petković..." Tada sam već i ja znao ishod, a sve se potvrđuje u Vjesniku od 8. lipnja gdje lijepo piše: "Peteročlani žiri u sastavu Zvonimir Mrkonjić (predsjednik), Helena Sablić Tomić, Julijana Matanović, Nikola Petković i Branka Džebić do zadnjeg se časa odlučivao između knjiga Viktora Žmegača i Zdravka Zime, no nakon kreativne rasprave i nekoliko krugova glasovanja izabrao je ipak Ziminu knjigu, odavši na taj način priznanje autoru koji je svojom erudicijom i nesenzacionalističkim pristupom dao dignitet žanru kritike."


Pitam zbog čega nekoliko krugova glasanja ako žiri ima neparan broj članova? Pretpostavljam da su neki bili suzdržani, pa je stoga zasigurno bilo korteširanja i uvjeravanja. Ne insinuiram, ali očito je  netko je u žiriju cijelu igru vodio od početka.

Gospodine profesore!

Ne pišem Vam, dakako, zbog toga što mislim da se osjećate oštećenim što niste dobili nagradu. Pišem Vam da znate da dio kulturne javnosti ovdašnje nije podlegao infantilizaciji i korupciji, da dio kulturne javnosti vrlo dobro zna da nitko u nas nije u stanju napisati knjigu u kojoj će opisati povijest života bez hvalospjeva pobjednicima i zaborava žrtvama, vrijeme i svijet umjetnosti u Hrvatskoj od Držića do EXAT-a 51, na primjer (ma barem Od prvog samoposluživanja do King Crossa!), da dio kulturne javnosti ne šuti.

Vjesnikovoj Nagradi Ivan Goran Kovačić ove je godine netko narušio ugled, ne izborom pogrešnog laureata, već neprepoznavanjem kapitalne knjige hrvatske kulture kojoj kulturni Nijemci mogu reći: "Danke, Herr Kroate!"

Napisah Vam ovo kao učenik svome učitelju, kao discipulus svome daskalosu.

P.S.
Vjerujem da će se Zdravko Zima, pisac koji je zbog časti istupio iz DHK i HDP te iz PEN-a, i sada ponijeti na nivou i slijediti svoje riječi: "Kriterij je Žmegač!".

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu