Page arrow

Silvija Šesto ide dalje!

Large 176
Srijeda
23.05.2007.

Nedavno smo na našim stranicama prenijeli otvoreno pismo upućeno ministru Boži Biškupiću u kojem potpredsjednica Hrvatskoga društva književnika za djecu i mlade Silvija Šesto iznosi svoje viđenje distribuiranja sredstava za potporu i otkup književnih djela. U pismu je Šesto dobro naribala ministre Biškupića i Primorca čija kafanska politika degradira kvalitetu i sustavno promiče biznise svojih pajdaša izdavača. Osim o monopolu velikih izdavača nad institucijom koja odlučuje o tome što će se tiskati, Šesto u pismo razotkriva i sve perfidnije metode kojima izdavači prisiljavaju škole da se odluče za njihove naslove te ukazuje na sustavno kršenje zakona o autorskim pravima.

U daljnjem nastojanju da razotkrije nezakonite radnje kojima izdavački svijet vrvi, književnica čiji su naslovi uvršteni u lektiru za Večernji list govori o ropskom položaju pisaca u Hrvatskoj.

"Želim upozoriti svoje potencijalne čitatelje kako od novca koji su uložili u kupnju knjiga Bum Tomica 1, Bum Tomica 2, Vanda ili Ne, hvala, a koje će kupiti u knjižarama Znanja autorica nema ni kunu. Apeliram da ljudi kupuju moje knjige samo kod nakladnika koji imaju moju autorsku privolu, jer kupnjom divljih izdanja izravno me oštećuju,“ apelira javnosti spisateljica Silvija Šesto, iza koje je poveći opus, nagrada 'Ivana Brlić-Mažuranić' i pet naslova u lektiri. Pa kako joj je to egzistencija u pitanju?

"Za knjige Vanda i Bum Tomica 1 i Bum Tomica 2 od Znanja sam dobila 10.700 kuna honorara. Za roman Ne, hvala nisam dobila ni kune ni ugovor. Nakladnik Branko Jazbec ne izvještava me o prodaji ni o tantijemima, a može dotiskavati knjige bez kontrole. A iste naslove otkupljuju ministarstva i nakladniku uredno plaćaju. Tko tu brine za autore?" pita se Šesto.

Kad je prije dva mjeseca objavila pismo ministru kulture u kojem napada velike nakladnike koji ne poštuju autorska prava, a potom i ministru znanosti i obrazovanja zbog nakladničkog podmićivanja prosvjetara, imperija je uzvratila udarac.

"Moj novi pošteni mali izdavač i ja kažnjeni smo jer je svih mojih pet naslova dostavljenih na natječaj za otkup odbijeno. To je utoliko čudnije što su dva naslova dobila (minimalnu) potporu, što znači da je Vijeće za knjigu zaključilo da su posrijedi vrijedna djela. Zašto onda ta djela nisu i otkupljena?» buni se autorica koja loša iskustva nema samo sa Znanjem nego i sa Školskom knjigom koja je čak zabranila izvođenje njezine Debele u karlovačkom Zorin domu!?

"Nije li tužno kad kao književnik šećeš gradom napola gladan gledajući u izlogu svoje bespravno otisnute knjige, dok ti prodavačica koja je prisiljena mjesečno stajati i po 12 sati za iznos nakladnikove automobilske felge sažalno kima glavom," pita se književnica.

Nadalje, Silvija Šesto kao potpredsjednica Hrvatskoga društva književnika za djecu i mlade pita Milana Bandića, "zbog čega to društvo ni četvrtu godinu ne može dobiti prostor od Grada da bi rješavalo ono što ne rješavaju Društvo hrvatskih književnika, Hrvatsko društvo pisaca ni oba ministarstva. Grad je preplavljen knjižarama Branka Jazbeca i Znanja koje većinom prodaju izdanja autora robova, a isti je Jazbec nekad sjajan antikvarijat na Zrinjevcu pretvorio u prodavaonicu novih knjiga svoje kuće. Nije li sramota toliko podržavati čovjeka koji je zalutao u izdavaštvo i godinama vrijeđa, eksploatira, omalovažava one koji žele raditi posao koji vole?" zaključuje razočarano.

Silvija Šesto već je u ranijim otvorenim pismima pokušala skenuti pažnju javnosti na zanemarivanje hrvatske književnosti za djecu i mlade od strane medija, a hoće li joj ovo novo ukazivanje na rastuće neregularnosti u izdavaštvu donijeti potrebnu zadovoljštinu ili samo još više problema tek ćemo saznati.

Silvijino pismo u cijelosti čitajte na kupus.net-u.

 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu