Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Shriver i Luiselli na FEKP-u

Large 1164756662 536ca2797a z
Ponedjeljak
25.05.2015.

Festival europske kratke priče otvara se u nedjelju 31.5. u 20 sati na krovu Muzeja za suvremenu umjetnost. 

Premijerni događaj služi kao uvod u temu - Amerike - ali i kao prilika da upoznamo ovogodišnje adute. U razgovoru pod nazivom 'Amerike - Otkriće 1.1' sudjelovat će meksička spisateljica Valeria Luiselli, američka spisateljica Lionel Shriver i kanadsko-hrvatski autor Josip Novakovich, uz moderatorice Mašu Kolanović i Mimu Simić.

Luiselli (1983.) je jedna od najvećih mladih nada u svijetu. Rođena u Meksiku, odrasla u Južnoj Africi, dosad je objavila knjigu esejā Sidewalks i dva romana Faces in the Crowd (koji je dobio nagradu LA Timesa za najbolji prvijenac 2015.) i The Story of My Teeth. Njezini su tekstovi objavljeni u književnim časopisima i novinama među kojima su The New York Times, The New Yorker, Granta i McSweeney’s. Dobitnica je nagrade 5 under 35 koju dodjeljuje američka zaklada National Book Foundation.

Shriver je američka spisateljica koja živi u Londonu. Dosad je objavila 11 romana, prevedena je na 28 jezika, a široj je publici poznata po bestseleru We Need to Talk About Kevin koji je i ekraniziran. Osvojila je bezobrazno velik broj nagrada od kojih valja izdvojiti nagradu Orange za književnice (2005.), ulazak u uži izbor za najveću američku nagradu National Book Award (2010.) i nagradu BBC National Short Story Award (2014.) Piše za The Guardian, The New York Times i razne druge medije.

Poznatim spisateljicama pridružit će se i uspješni 'naše gore listovi'. Novakovich je s 20 godina emigrirao iz Hrvatske u Kanadu gdje je stekao književnu slavu. Osvojio je niz međunarodnih nagrada, a posljednjih godina objavljuje i u Hrvatskoj. Maša Kolanović je književnica i znanstvenica koja je iskustvo Amerike briljantno prenijela u knjigu Jamerika. Naposljetku, Mima Simić je svima poznata književnica, aktivistica, umjetnica, voditeljica, filmologinja... 

U svakom slučaju, ove nas nedjelje sigurno očekuje mnoštvo iznenađenja i intriga na muzejskom krovu.

info: FEKP
foto: Dave

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu