Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Seinfeldi su plagijatori?

Large 604
Srijeda
09.01.2008.

Bračni par Seinfeld našao se u središtu skandala zbog podignute tužbe u kojoj izvjesna Missy Chase Lapine /lijevo na naslovnoj/ navodi da je kuharica Deceptively Delicious – Simple Secrets to Get Your Kids Eating Good Food (Varljivo ukusno – male tajne kako natjerati djecu da jedu zdravo) Jessice Seinfeld bestidni plagijat kuharice koju je dotična izdala pola godine ranije.

Riječ je o kuharici The Sneaky Chef (Prepredena kuharica) podnaslovljenoj Simple Strategies for Hiding Healthy Foods in Kids Favorite Meals (Jednostavni načini skrivanja zdrave hrane u dječjim najdražim jelima) u kojoj Lapine, baš kao i Jessica Seinfeld, savjetuje roditeljima da među djecom omraženo povrće kamufliraju pasirajući ga u pire. Lapine u tužbi navodi primjere navodnog plagijatorstva koji se, po njoj, očituju u "nazivu, filozofiji i premisi" djela, ali i u korištenju istih fraza i sličnih fotografija.

Spomenuta je tužila i Jerryja jer ju je kod Davida Lettermana indirektno prozvao luđakinjom i usporedio s masovnim ubojicama koji svi većinom nose po tri imena. "Ta žena misli da je otkrila povrće i sad tuži moju ženu da je ukrala njezin pire od mrkve", stao je Jerry, tipično seinfeldovski, u obranu svoje supruge, koja je to odradila u emisiji The View: "Mogu razumjeti zašto je bila frustrirana. Sigurno joj je bilo teško vidjeti koliko uspjeha je imala moja knjiga. Njezinu knjigu i recepte nikada nisam vidjela te nikad ne bih napravila tako nešto za što me se optužuje."

Pripadajući izdavači ovih bestselera (Lapine - Running Press, Seinfeld – Collins) nisu uključeni u tužbu, ali ipak brane integritet svojih autorica, koje će istinu morati dokazati na sudu.



Sudeći po sličnim imenima i istoj tematici ne bi se baš reklo da gđa. Seinfeld govori istinu, tim više što se Lapinečina knjiga dosta dobro prodavala, ali tko smo mi da sudimo. Pravosudni aparat i postoji da se dokone kuharice tužakaju oko prava na pire.

   Seinfeld

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu