Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Roald Dahl Funny Prize

Large 1106
Utorak
09.09.2008.

Riječ je o nagradi za najsmješniju knjigu za djecu, što ju je netom inaugurirao britanski pjesnik laureat Michael Rosen /naslovna/, autor četrdesetak knjiga. Rosen se na taj korak odlučio kako bi malo podigao rejting šaljivim dječjim knjigama, koje, smatra pjesnik, bivaju nepravedno zapostavljene.

"Bio sam članom raznih ocjenjivačkih sudova i uvijek se desi da smiješnu knjigu izguraju druge, jer se uvijek nekako čini da takve knjige ne pristupaju velikim temama na pravi način. Ući će u uži izbor s drugih četiri, pet knjiga, ali će pobjedu odnijeti neka povijesna fikcija ili nešto o smrti i ropstvu ili nešto o novim tehnologijama. To je strašno žalosno jer kad promislim kojih se knjiga iz mladosti sjećam, uvijek su to one šaljive knjige."

No, ne radi Rosen to samo zbog klinaca i vlastite nostalgije. Primijetio je kako se ni roditelji ni profesori baš ne kuže u šaljive knjige pa smatra da će zahvaljujući ovoj nagradi i neke nestandardne knjige naći put do stolova i srca odraslih. "Dobra humoristična knjiga je subverzivna na svoj način – uzburka kolotečinu života, učini ga apsurdnim", izjavio je pjesnik.

Apsurdno je i to da onaj čije ime nagrada nosi nikada nije bio nagrađen za svoj dječji opus premda je njegova mašta odgovorna za neka opća mjesta u našoj svijesti. Tko još danas uopće pamti da su planetarno poznati Gremlini nastali po istoimenom Dahlovom prvijencu iz 1943.? Doduše, Dahl je u tri navrata dobio Edgara, ali za priče kakve zdrav roditelj ni u kojem slučaju ne bi čitao djeci.

U svakom slučaju, nagrada Roald Dahl dodjeljuje se u dvije kategorije  - knjige za djecu do 6 godina i od 6 do 14, a dobitnike prvih saznat ćemo 13. studenog.

Tu vam, ako slučajno odgajate malog poliglota, prenosimo listu u cijelosti:

< 6
Stick Man, Julia Donaldson, Axel Scheffler
Elephant Wellyphant, Nick Sharratt
The Great Paper Caper, Oliver Jeffers
The Witch's Children Go to School, Ursula Jones, Russell Ayto
There's an Ouch in My Pouch!, Jeanne Willis, Garry Parsons
Manfred the Baddie, John Fardell

7-14
Mr Gum and the Dancing Bear, Andy Stanton, David Tazzyman
Paddington Here and Now, Michael Bond, R.W. Alley
Stop in the Name of Pants!, Louise Rennison
Cosmic, Frank Cottrell Boyce
Aliens Don't Eat Dog Food, Dinah Capparucci
Urgum and the Goo Goo Bah!, Kjartan Poskitt, Philip Reeve

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu