Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Revija malih književnosti: Crna Gora

Large 480
Ponedjeljak
12.11.2007.

Ovogodišnje izdanje Revije malih književnosti održat će se od 20. do 23. studenog u književnom klubu Booksa u kojem će se u ta tri dana predstaviti sedam mladih književnika iz Crne Gore: Ivana Vojvodić, Dragana Tripković, Jovanka Uljarević, Vladimir Ðurišić, Jelena Nelević Martinović, Nikola Nikolaidis i Vladimir Vojinović. Za izbor gostiju i kvalitetu njihovog literarnog izričaja, što proznog, što pjesničkog, odgovorni su Andrej Nikolaidis i Ognjen Spahić, već poznati hrvatskoj književnoj publici.

Pozadina cijele priče oko Revije, prema riječima direktorice Revije Miljenke Buljević izgleda ovako: „Ohrabreni dotadašnjim uspjesima književnih predstavljanja u književnom klubu Booksa, uredništvo Revije, u kojem je i moja malenkost, prvi se put sastalo 2004. godine s vrlo jasnom idejom predstavljanja mladih književnica i književnika iz regije od Austrije do Grčke. Na ovu smo ideju došli svjesni činjenice da su u tom trenutku hrvatskoj publici bila uvelike nepoznata mlada književna imena iz okolnih država, usprkos lažnom uvjerenju da znamo što se događa u susjedstvu. Upravo smo zbog toga prva dva broja Revije 2005. i 2006. posvetili najbližim susjedima - Bosni i Hercegovini i Sloveniji - i njima izazvali veliki interes publike i medija. Pokazalo se da je Revija stvorila prostor afirmacije regionalnih književnosti na koji je hrvatska publika odgovorila s iskrenim zanimanjem."

Eto, ovaj 'crnogorski' broj vodi se istom namjerom predstavljanja književne scene čije su perjanice već spomenuti Andrej Nikolaidis i Ognjen Spahić te Balša Brković, poseban gost Revije. Na molbu uredništva Andrej i Ognjen izabrali su sedam književnica i književnika mlađih od 40 godina te neobjavljivanih u Hrvatskoj koje ćemo vam s guštom predstaviti.

U književne večeri i čitanja u sklopu Revije bit će organizirane i dvije javne tribine na temu 'Književne suradnje između Crne Gore i Hrvatske' te 'Mlade crnogorske književnosti'. Za detaljan program nastupa konzultirajte našu rubriku 'Program u Booksi' te nas nikako ne propustite u navedenim terminima.

Ovu ćemo priliku ujedno iskoristiti da se zahvalimo Gradskom uredu za kulturu Grada Zagreba, Ministarstvu kulture Republike Hrvatske i Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnoga društva koji financijski podržavaju ovaj projekt. 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu