Petak
28.09.2018.

Protiv zakona
Extra_large_800px-national_and_university_library_in_zagreb
Foto: Wikipedia / Nacionalna i sveučilišta knjižnica u Zagrebu
A+ A-
U četvrtak, 27. rujna, Hrvatsko knjižničarsko društvo je u Knjižnici Bogdana Ogrizovića upozorilo na štetnost novog Zakona o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti.
 
Sporni je zakon Ministarstvo kulture uputilo u saborsku proceduru, a Hrvatsko knjižničarsko društvo tvrdi kako bi on mogao dovesti u pitanje budućnost knjižnica kao javnih ustanova. Naglasimo i kako struka nije bila uključena u oblikovanje konačnog prijedloga Zakona, a većina od čak 2600 primjedbi je odbijena. 
 
Iz priopćenja HKD-a izdvajamo sljedeće: "Upitnik se stavlja nad budućnost knjižnica u školskim i visokoškolskim ustanovama, koje sada čine čak 80 posto knjižnica, a ako se prihvati ovaj prijedlog Zakona, osnivači novih škola i visokoškolskih ustanova moći će zaobići obvezu osnivanja knjižnica u vlastitu sastavu. (...) Prijedlozi zakona smanjivanja već dosegnutih standarda i uvjeta za stručno obavljanje knjižnine djelatnosti, ustroj i rukovođenje knjižnicama sa sobom nose i sumnje da bi se time 'legalizirali' različiti slučajevi sumnjivih zapošljavanja na rukovodećim i drugim mjestima u knjižnicama..."
 
HKD je o zakonu uputilo dopise nadležnim institucijama – Hrvatskom knjižničarkom društvu, Odboru za zakonodavstvu, Odboru za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora i svim zaborskim zastupnicima.
 
POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.