Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Priča o holokaustu kroz pjesmu i ples

Large 598
Ponedjeljak
07.01.2008.

Iako je Zaklada Anne Frank godinama bdjela nad autorskim pravima na Annin Dnevnik te se vješto oduprijela čak i pritiscima Stevena Spielberga, nakon desetak godina pregovaranja popustila je pred zanimljivim projektom. Dnevnik Anne Frank od sljedećeg će se mjeseca izvoditi kao mjuzikl na madridskoj pozornici.

Možda na prvu zvuči čudno, no glazba je poznata po tome da budi osjećaje pa stoga ne čudi popustljivost rigorozne Zaklade iz koje su se oglasili objašnjenjem: "Produkcijski naglasak mjuzikla stavljen je na poruku tolerancije, što je upravo ono što želimo promovirati. Uz to, španjolski jezik pomoći će da se ta poruka prenese Latinskoj Americi."

Anna je Dnevnik pisala 25 mjeseci, koliko se s obitelji skrivala u Amsterdamu dok je u kolovozu 1944. nacisti nisu zarobili i odveli u koncentracijski logor Bergen-Belsen iz kojeg se nije vratila. Stranice dnevnika u kojima Anna govori o odnosima s roditeljima, prijateljima, svojim fascinacijama filmskim zvijezdama i sličnim teenagerskim temama, dok u pozadini bjesni rat, od 1947. do danas pročitalo je preko 25 milijuna ljudi na 60 jezika.

Ulogu Anne Frank igrat će 13-godišnja Isabella Castillo koja iza sebe ima iskustvo migracije koje dijeli s Annom Frank. Naime, dok je Anna kao četverogodišnja djevojčica s roditeljima iz Njemačke došla u Nizozemsku, Isabella je s majkom kao vrlo mala pobjegla s Kube, neko se vrijeme skrivala u Belizeu da bi se konačno skrasile u Miamiju.

Po Dnevnicima su do sad napravljeni brojni filmovi i TV drame, a ovo je svakako prvi pokušaj pričanja najpoznatije priče o holokaustu uz pomoć glazbe i pokreta. Umjetničke se forme mijenjaju, ali žanr je uvijek isti - tragedija.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu