Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Prepisan špijunski roman

Large 2550
Nedjelja
13.11.2011.

Afera s plagiranjem nikad dosta. Posljednja afera većih razmjera u Americi ona je s piscem Q.R. Markhamom, što je zapravo pseudonim knjižara i pjesnika iz Brooklyna Quentina Rowana. Njegov špijunsko-kriminalistički roman Assassin of Secrets, koji je objavljen u Americi prošloga tjedna, a idućih dana je trebao biti objavljen i u ostalim anglofonim zemljama, povučen je s polica nakon što su čitatelji otkrili kako su velike partije romana zapravo prepisane iz raznih špijunskih romana, među kojima je i nekoliko romana s Jamesom Bondom.

Roman govori o ‘vrhunskom operativcu’ Jonathanu Chaseu koji služi svojoj domovini i koji će je ‘zaštititi pod svaku cijenu’dok se bori protiv zle organizacije zvane Zero Directorate, koja otima, ispituje i ubija špijune, dobre dakako. 
No, samo par dana nakon objavljivanja knjige, koja je  dobila vrhunske ocjene prije objavljivanja od kritičara  koji su roman stavili u rang najboljih hladnoratovskih špijunskih trilera, javili su se čitatelji koji su uočili da je autor naprosto prepisao velike dijelove romana i to ne od manje poznatih autora već od najboljih autora žanra, poput Iana Fleminga, Johna Gardnera do Roberta Ludluma i Charlesa McCarrya.

Jednom su čitatelju neke rečenice iz knjige izgledale previše poznato pa je upisao sporne rečenice u pretraživače i dobio ih gotovo nepromijenjene u odnosu na originalne knjige. Izdavač je ponudio kupcima povrat novca uz ispriku. "Mi ozbiljno shvaćamo pitanje intelektualnog vlasništva i autorskih prava, kao i sve druge aspekte izdavačkog posla. Izražavamo duboko žaljenje zbog toga što smo otkupili prava na ovu knjigu, a sad u suradnji s Little, Brownom povlačimo knjigu s polica", kažu britanski izdavači Hodder & Stoughton.

Jedan od onih koji su shvatili prevaru, Edward Champion, na Twitteru je optužio Quentina Rowana kako ovo nije prvi put da je plagirao druge autore, pa je tako plagirao i Grahama Greenea u tekstu objavljenom u jednom od najcjenjenijih književnih listova, Paris Review.      

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu