Page arrow

Bekim Sejranović (1972 - 2020)

Large 15965999 1726005644395669 5185693311980207508 n
Četvrtak
21.05.2020.


Nikada nije lako pisati vijesti u kojima pored naslova s imenom i prezimenom uz godinu rođenja moramo staviti crtu s današnjim danom i godinom ovom sada, a teško nam je zamisliti goru vijest od one koja je danas stigla: nakon kratke i teške bolesti preminuo je pisac i prevoditelj Bekim Sejranović (1972-2020).

Bekima ćemo pamtiti kao autora kod kojega se književnost i život prožimaju kao kod malo koga, uvijek iskrenog, beskompromisnog i britkog, a temama aktulnog. 

Bekim Sejranović rođen je 1972. godine u Brčkom, a 1985. seli u Rijeku gdje pohađa pomorsku školu i studira kroatistiku. Od 1993. godine živi u Oslu u Norveškoj gdje je na povijesno-filozofskom fakultetu magistrirao južnoslovensku književnost. S norveškog je preveo djela Ingvara Ambjørnsena i Frodea Gryttena, a priredio je i preveo antologiju norveške kratke priče Veliki pusti krajolik. Autor je knjige kratkih priča Fasung te romana Nigdje niotkuda, Ljepši kraj, Sandale, Tvoj sin Huckleberry Finn i Dnevnik jednog nomada. Za roman Nigdje niotkuda 2009. godine dobio je nagradu Meša Selimović.

Osim književnog rada, od 2000. godine radio je kao sudski tumač i književni prevoditelj, a predavao je i norveški za strance.

Njegovi romani i kratke priče prevođeni su na norveški, slovenski, makedonski, njemački, poljski, talijanski, engleski i češki.

O njegovoj kratkoj priči Miss Misery iz antologije Autorske bure u nedavno objavljenoj kritici pisao je Vladimir Arsenić: "Smenjivanje događaja, ludilo izazvano posledicama zloupotrebe psihotičnih supstanci, ležeran ton kojim se pripovedač obraća sopstvenom problemu, konačno odsustvo svake patetike preporučuju Sejranovića kao vrsnog kratkopričaša. Nadam se da će se ovom žanru posvetiti više i češće." Žao nam je što će ova želja ostati neispunjena, a s njom i Bekimovo mjesto u književnosti.

Fotografija: Facebook. 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu