Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Povratak Freyja razmetnoga

Large 371
Utorak
18.09.2007.

Kad je James Frey 2003. godine objavio knjigu Milijun komadića nije mogao slutiti da će uskoro postati jednim od najomraženijih američkih autora. Nakon izlaska knjige koja je do danas prodana u 1.7 milijuna primjeraka, činilo se da su se Freyju bogovi nasmiješili; dobre kritike upućene na račun Freyjevih 'alkomanskih' memoara u kombinaciji s edukativnim potencijalom čitave priče rezultirale su i pozivom da knjigu predstavi u Oprahinom Book Clubu, krovnom klubu autora hitova, zahvaljujući čemu je knjiga 2005. tjednima bila na vrhu ljestvica čitanosti.

No, sreća je potrajala svega nekoliko mjeseci, do siječnja 2006., kad je stranica The Smoking Gun koja objavljuje inkriminirajuće pravne spise obznanila da su Freyjevi memoari većinom izmišljotine.

Kad se saznalo da knjiga Milijun komadića u kojoj pratimo mučnu rehabilitaciju dvadesetrogodišnjeg alkosa, narkosa  i sitnog kriminalca samo manjim dijelom temelji na Freyjevim iskustvima uslijedio je medijski linč gigantskih razmjera s Oprahom kao centralnom figurom.

Medijska ga je mogulica Oprah prilikom njegovog drugog gostavanja u njezinoj emisiji javno prozvala da je obmanuo i nju i čitatelje. Izdavač Riverhead Books kod kojega je izdao svoju drugu knjigu memoara My friend Leonard otkazao mu je suradnju iako su potpisali ugovor za sljedeće dvije knjige, a šlag na kraju bila je sudska odluka o povratu novca prevarenim čitateljima.

Usprkos tomu što Frey u zatvoru nije proveo 3 mjeseca nego svega par sati, HarperCollins je odlučio objaviti njegov najnoviji roman. Knjiga Bright Shiny Morning trebala bi se na policama naći sljedeće ljeto, a izdavač nije htio otkriti ni njezine detalje niti vrijednost potpisanog ugovora.

Simon Burham, predstavnik HarperCollinsa priznaje da im je Frey zanimljiv zbog svog magnetskog djelovanja na medije, ali tvrdi da je napisao izvrstan roman kojemu za uspjeh nije potrebna nikakva popratna medijska mašinerija.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu