Page arrow

Počinje 14. Vox Feminae Festival

Large vff
Utorak
05.05.2020.


Platforma Vox Feminae, u suradnji s udrugama, inicijativama, pojedinkama i pojedincima, kroz svibanj po četrnaesti put donosi program koji promiče ideje rodne ravnopravnosti i propituje status žena u društvu kroz diskusije, predavanja, filmove i umjetničke prezentacije.

Sve navedeno održat će se od 5. do 24. svibnja, i to online, putem aplikacije Zoom te na stranici Vox Feminae.

Program posvećen strašnim ženama neizostavan je dio festivala, a ovogodišnje izdanje donosi dva predavanja na tu temu. U prvom Strašne žene (n)i spekulativna fikcija, Milena Benini i Mihaela Marija Perković skrenut će pozornost na bitne spisateljice znanstvene fantastike, dok će se lezbijskom književnošću baviti Jasna Jasna Žmak na predavanju naziva Strašne lezbe. Program je na rasporedu 5. svibnja i 12. svibnja u 18 sati.

Poseban naglasak stavljen je na književni program u okviru kojeg će se predstaviti regionalna skupina Pobunjene čitateljke koje će predstaviti analizu rodne ravnopravnosti na književnom polju pod nazivom Ima li nam broja?, dok će detaljan pregled razvoja moderne slovenske queer i lezbijske književnosti predstaviti članice skupine Four Voices u razgovoru Lezbijska četvrt. Program će se odvijati 7. i 14. svibnja uz moderaciju Antonele Marušić.  

Vikendima nam festival donosi umjetnost, odnosno nove produkcije Kozlića, multimedijalne umjetnice Petre Brnardić te fotografkinje Tee Štokovac. U suradnji s Kazalištem potlačenih Pokaz donosi i feminističku poeziju potlačenih, a u popratnom programu druženje uz  Dugine obitelji, predavanje o uspavankama Katarine Juvančić i online webinar o identitetima koji vodi Lejla Talić.

Filmski program također će se odvijati online – a unutar festivalskog intervala ponedjeljkom i petkom očekuje nas selekcija filmova koji progovaraju o rodnim pitanjima i ulogama. 

Više informacija o programu i načinima održavanja pronađite na stranicama platforme


Izvor: Vox Feminae, foto: Klara Rusan Klarxy

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu