Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Pisci protiv kapitalizma

Large 2503
Nedjelja
16.10.2011.

U subotu se u čitavom svijetu protestiralo protiv globalne neoliberalne mašine koja izjeda svijet za račun malenog broja ljudi koji imaju koristi od trenutačnog sistema. Sve je počelo na samom ground zerou čitave priče, Wall Streetu, gdje se već tjednima prosvjeduje protiv kapitalizma, neoliberalizma i beskrupuloznih banaka, lobista i brokera.

Već smo pisali o tome kako se na mjestu prosvjeda u Wall Streetu spontano i gotovo organski formirala svojevrsna provizorna knjižnica iz koje demonstranti mogu posuđivati knjige i čitati dok stoje na hladnoći. Prema odluci gradskih vlasti u petak je knjižnica trebala biti izbačna iz Zuccoti Parka, no u posljednji su se trenutak gradski oci predomislili, vjerojatno zbog straha od negativnog publiciteta.

Naime, nakon vijesti o izbacivanju knjižnice više od tristo tisuća Amerikanaca je počelo potpisivati peticije kako bi se spriječila zabrana knjižnice, dok su brojni telefonski pozivi solidarnih građana zakrčili službene gradske linije.

Idući dan, u subotu, 15. listopada, na međunarodni dan solidarnosti s pokretom Occupy Wall Street, u sklopu kojeg se u više od dvije tisuće gradova u preko stotinu zemalja svijeta protestiralo protiv suludog svjetskog poretka, više od dvije stotine pisaca stalo je na stranu globalnog pokreta.

Naime, do nedjelje je 664 autora potpisalo peticiju pod nazivom Podrška pisaca pokretu Occupy Wall Street. Peticija se sastojala od samo jedne rečenice koja je glasila:

"Mi, doljepotpisani pisci i svi oni koji će nam se pridružiti, podržavamo Occupy Wall Street i Pokret Occupy diljem svijeta."

Do sad je peticiju potpisao veliki broj poznatih imena među kojima su Salman Rushdie, Alison Bechdel, Jennifer Egan, Samuel R. Delaney, Barbara Ehrenreich, Neil Gaiman, Jonathan Lethem, Ann Patchett,  Margaret Atwood, Naomi Klein, China Miéville i Cynthia Huntington.

Možda i najžešće demonstracije u subotu održane su u Rimu, a peticiju je, virtualnim putem dakako, potpisao i pisac koji je posljednjih nekoliko godina bio primoran provesti skrivajući se na tajnoj lokaciji od plaćenih ubojica, autor knjige o napolitanskoj mafiji Gomora Roberto Saviano, koji je prije nekoliko dana dobio nagradu PEN/Pinter za hrabrost.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu