Page arrow

Penguin Books Covers u Zagrebu

Large penguin books
Ponedjeljak
20.01.2014.

Za lijepom se knjigom prašina diže! Ili dobrom? Ili konjem? Okanimo se narodnih mudrolija. Ono što želimo reći je – knjige doista mogu biti lijepe. Čak toliko da ih poželite izložiti negdje, tako da svi mogu uživati u njihovoj gizdavoj ljepoti. Upravo takva jedna izložba gostovat će ovih dana u našem gradu.

Od danas, 21. siječnja, do 08. veljače u Galeriji HDD-a bit će održana izložba pod nazivom Penguin Books Covers. Riječ je o putujućoj izložbi posvećenoj omotima knjiga slavne izdavačke kuće Penguin Books čija je turneja započela povodom Penguinovog 75. rođendana.   

Prije tri godine istim je povodom objavljena i knjiga Penguin 75 u kojoj je dugogodišnji kreativni direktor Penguina Paul Buckley napravio pregled 75 najzanimljivijih naslovnica njihovih izdanja te im pridodao i kratke tekstove dizajnera i ilustratora, ali i samih pisaca, koji opisuju proces i okolnosti nastanka svake pojedinačne naslovnice ili serije naslovnica. 

Izložba je koncipirana na sličan način, ali je do danas proširena na preko 250 izložaka, okupljajući tako dizajnerske, ilustratorske i spisateljske doprinose autora poput Paul Austera, Nicholas Blechmana, David Byrnea, Brian Cronina, Elizabeth Gilbert, Hanifa Kureishija, Roseanne Serra, Arta Spiegelmana, Rubena Toleda, Tomera Hanuke, Paula Sahrea, Chrisa Warea, i mnogih drugih dizajnera i ilustratora, kao i autora knjiga i predstavnika Penguina. Kustosi projekta su Paul Buckley i Mirko Ilić, čijom je zaslugom izložba i pristigla u Zagreb.

U suradnji s DAZ-om na dan otvorenja izložbe, znači danas,  Mirko Ilić održat će i predavanje povodom knjige Lettering Large: Art and Design of Monumental Typography koju zajednički potpisuje s poznatim kritičarom dizajna Stevenom Hellerom.  Iliću i Helleru ovo je već peta zajednička knjiga, a od toga druga koja je posvećena specifičnim tipografskim fenomenima, nakon Handwritten: Expressive Lettering in the Digital Age, koja se bavila razvojem rukopisnih pisama u kontekstu rastuće digitalizacije izražajnih sredstava grafičkog dizajna.

Predavanje će biti održano u utorak, 21. siječnja u 18 sati u prostoru DAZ-a na Trgu bana Jelačića, a otvorenje izložbe Penguin Book Covers isti je dan u 20.00 u HDD galeriji.

Ne propustite ovu prigodu, razgledajte sve te lijepe omote, jer ljepota je prolazna. Ružnoća ostaje.

izvor: Kulturpunkt

foto: Paul Watson

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu