Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Otkupljena Dickensova pisma

Large charles dickens Fotografija Charlesa Dickensa iz 1858., Herbert Watkins.
Četvrtak
06.02.2020.

''It was the best of times'', mora da su pomislili u londonskom Muzeju Charlesa Dickensa nakon nedavnog otkupa zbirke njegovih pisama, rukopisa, crteža i bilježaka, do nedavno u posjedu američkog kolekcionara. Više od tristo predmeta muzej je uspio nabaviti zahvaljujući doniranoj svoti od preko tri milijuna funti.  

Direktorica muzeja Cindy Sughrue referirala se na akviziciju kao riznicu blaga koju muzej doživi jednom u životu. ''Njegova pisma su neposredna, uvijek strastvena, često neizmjerno zabavna i veličanstveno deskriptivna. To je nepročišćeni Dickens,'' rekla je o bilješkama koje daju izvanredan uvid u njegovu osobnost i raspoloženja. Tako, primjerice, saznajemo za Dickensovu poruku batleru prije jedne večere koju je organizirao - bez pjenušca i uz što manje vina prije jela, a punčem s džinom, skrivenim pod stolom, slade se samo on i njegov urednik.

Anonimni kolekcionar pisama i pisamaca odani je Dickensov štovatelj otkako je kao desetogodišnjak pročitao Olivera Twista. Materijal koji je muzeju prepustio najprije će biti istražen, katalogiziran i konzerviran, a potom i izložen za javnost. 

The best of times, složit ćemo se i mi. Više o pismima i crticama iz Dickensova života u članku.


Izvor: The Guardian, foto: Wikimedia Commons

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu